Jurnalul National: Primarii vor eoliene in Delta Dunarii

Primarii localitatilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii vor eoliene. Desi acestea sunt deosebit de periculoase pentru biodiversitatea din zona, edilii sustin ca instalatiile vor ajuta la dezvoltarea economica a regiunii.

Primarii au venit cu mic, cu mare, la dezbaterea publica organizata la Tulcea, sa-si dea cu parerea despre amplasarea centralelor eoliene. Au venit reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Consiliului Judetean Tulcea, ai Agentiei pentru Protectia Mediului, ai Parcului National Muntii Macin… Prezentarile primarilor au scos la iveala ca economicul primeaza in defavoarea mediului, iar centralele eoliene reprezinta o mana cereasca pentru bugetul oricarei comunitati locale. Aproape fiecare localitate are "oferte".

EXEMPLE

Consiliul Local al comunei Stejaru, de exemplu, sustine ca a incheiat un contract in participatiune cu o firma austriaca pentru un parc eolian de aproximativ 22 de turbine. Valoarea investitiei va fi de 75 de milioane de euro, cu participarea lor pe beneficiul comunei Stejaru cu 800 de euro pe fiecare MW instalat, 0,3% din veniturile realizate pe domeniul privat al comunei, iar pe domeniul privat al cetatenilor din comuna se va percepe o redeventa de 0,1% din veniturile realizate, si nu din profit. Situatie asemanatoare si in comunele Baia si Valea Nucarilor.

Contractul din Valea Nucarilor prevede 64.000 euro redeventa pentru teren, plus cate 800 euro pentru fiecare instalatie, plus 0,02% din valoarea investitiei. Consiliul Judetean Tulcea este de parere ca balanta este inclinata prea mult in favoarea protectiei mediului, fara sa se tina cont de necesitatea de dezvoltare a localitatilor. Dan Hulea, presedintele Societatii Ornitologice Romane, a atras atentia asupra faptului ca "la nivel national nu exista coerenta, nici gandire strategica in privinta capacitatii de dezvoltare pe perioada imediat urmatoare. De aceea si mediul de afaceri de aici este cu un pas inaintea Guvernului, de aceea exista aceasta sincopa intre protectia mediului si investitori".

SOC DE LA AGENTIA DE MEDIU

Seful Agentiei regionale pentru Protectia Mediului a facut o afirmatie care a socat pe toata lumea: "Centralele eoliene nu au un impact semnificativ asupra mediului". Facand referire la HG 1213/2007, directorul APM a declarat ca legislatia in vigoare prevede faptul ca studiile de impact nu sunt obligatorii in cazul centralelor eoliene si, mai mult, ca acestea pot fi amplasate chiar in ariile protejate. "HG 1213/2007 se refera la evaluarea de impact in momentul in care se doreste o anumita investitie pe un anumit amplasament. Are o Anexa 1 in care este obligatorie analiza, iar in Anexa 2 centrala eoliana nici nu este prinsa ca obiectiv cu impact semnificativ asupra mediului, ci doar anumite instalatii cu care sunt dotate aceste eoliene. Pot fi amplasate inclusiv in arii protejate. Si, chiar daca sunt in arii protejate, nu exista obligativitatea de efectuare a studiului de impact", a precizat directorul Bectas.

PROIECTE

In judetul Tulcea, dar in afara ariilor protejate, au fost amplasate pana la aceasta ora opt turbine eoliene si sunt in curs de amplasare inca noua, iar pentru toate acestea s-a cerut elaborarea studiilor de impact. Mai sunt si alte cereri, dar nu sunt depuse oficial documentatii. Au fost discutii pentru zona Agighiol si pentru Bestepe.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri