Gropile de gunoi au ajuns principala sursa de hrana pentru cel mai nobil rapitor din regnul inaripatelor
Daca vulturii din Europa ar putea vota, probabil s-ar inghesui la alegerile europarlamentare din iunie, in semn de multumire pentru grija pe care legislativul Uniunii Europene a aratat ca le-o poarta. De-acum inainte, vor avea hrana asigurata, pentru ca fermierii sunt indemnati sa-si lase-n plata Domnului animalele moarte pe camp, pe post de ospat vulturesc. Problema e ca in Romania nu prea mai sunt vulturi. Sau sunt?
Pentru ca vulturii din Europa sa nu mai moara de foame, europarlamentarii au modificat o prevedere legislativa care interzicea abandonarea de catre fermieri a animalelor moarte pe camp. Daca pana in prezent oamenii erau obligati sa duca la incinerare dobitoacele care-si dadeau suflarea, ei sunt acum incurajati sa le lase unde-au cazut si sa le permita vulturilor sa se ocupe de "ecarisaj".
Vazuta de la Strasbourg, solutia este simpla: vulturii sunt sanitari ai naturii si pot curata o vaca moarta sau o carcasa de oaie in cateva ore, inainte ca acestea sa intre in putrefactie. Prin urmare, oamenii castiga, pentru ca sunt scutiti de efortul presupus de incinerare; animalele vii, pentru ca nu sunt expuse focarului de infectie pe care l-ar reprezenta cadavrul, iar vulturii, pentru ca se infrupta pe saturate.
In Romania, unde "mortaciunile" se intalnesc nu la tot pasul, dar cu siguranta pe fiecare drum national, aparitia altor cadavre care sa putrezeasca nestingherite pana la aparitia vreunui vultur ar putea sa nu fie o idee atat de buna. Mai ales in conditiile in care aceste pasari au disparut din tara noastra.
Alta era situatia acum 80 de ani, cand hoitarul, vulturul sur, vulturul negru sau zaganul erau prezenti si in Romania. "Vanatoarea si reglementarile sanitare si de utilizare a otravurilor pentru combaterea carnivorelor mari au dus insa la disparitia acestor magnifice pasari din fauna Romaniei. Aplicarea acestei noi reglementari ar putea contribui semnificativ la reintoarcerea lor", apreciaza Societatea Ornitologica Romana (SOR), care a salutat ieri, printr-un comunicat, decizia Parlamentului European.