Politia din Arad este foarte aproape de finalizarea celui mai amplu caz de braconaj din vestul tarii. Politistii sustin ca, dupa doua saptamani de ancheta, au datele care ii incrimineaza pe braconieri. Se pare ca este vorba de o retea cu ramificatii internationale.
La sfarsitul lunii noiembrie, o femela de cerb lopatar a fost gasita in portbagajul masinii unui vanator, iar cateva ore mai tarziu alti opt cerbi omorati erau gasiti ingropati in gunoi, langa Chisineu Cris, la 60 km de municipiul Arad.
Domeniul de vanatoare al lui Ceausescu
Cerbii impuscati apartineau fostului domeniu de vanatoare al lui Nicolae Ceausescu, din zona Socodor – jud. Arad, padurea fiind multi ani arie restrictionata pentru ca fostul dictator venea adesea sa vaneze aici. La cate o partida de vanatoare, Ceausescu dobora pana la 20 de exemplare. Dupa 1989, din cauza vanatorilor si a braconajului, numarul cerbilor lopatari din zona s-a injumatatit.
Politia nu banuia ce va gasi la fata locului in momentul in care politistii de frontiera de la Varsand au retinut un aradean in al carui Oltcit a fost gasit un cerb impuscat. Soferul a recunoscut ca el a omorat animalul. Pe bancheta din spate a fost gasita o arma de vanatoare de calibrul 12 mm si cinci cartuse cu alice de vanatoare cu capsa nepercutata. In urma audierii celor trei, numitul Raul S., in varsta de 27 ani, a declarat ca arma si munitia ii apartin, iar femela de cerb lopatar a fost impuscata din autovehicul, cu arma sa, in timp ce barbatul si trei complici ai sai se deplasau pe digul de pe malul drept al raului Crisul Alb, intre localitatile Pilu si Varsand, in apropierea granitei romano-maghiare. Ancheta a scos la iveala o actiune de braconaj de proportii. Se pare ca barbatul cercetat de politisti avea si alti complici, braconieri care au vrut sa stearga urmele faptei dupa ce au auzit ca vanatorul a fost prins la Varsand.
Cei opt cerbi gasiti impuscati si ingropati in gunoi au fost analizati de anchetatori, si s-a stabilit ca au fost impuscati cu aceeasi arma. La aceeasi ferma unde erau ascunsi cerbii masacrati au fost gasite abandonate si doua masini de teren, care, cel mai probabil, au fost folosite la braconaj. Ferma apartine unor vanatori profesionisti, respectiv doi frati. La fel, una din masinile de teren gasite langa ferma le apartinea. Proprietarul celei de-a doua masini este un prieten al primilor doi, care a fost contactat doar telefonic de catre anchetatori, el fiind plecat in Oradea, unde a declarat furtul masinii sale. Anchetatorii cred ca acesta din urma a declarat furtul masinii pentru a se disculpa cu privire la participarea la braconaj, barbatul fiind invitat deja la audieri, in timp ce fratii proprietari ai fermei sunt cautati in continuare.
1.200 de exemplare
"Ancheta este spre finalizare, exista un cerc de suspecti. Politistii, sub coordonarea procurorului, au mai strans probe si in momentul in care se va putea proba care sunt autorii, se va incepe urmarirea penala" – ne-a declarat Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al IPJ Arad.
Numai in zona Chisineu Cris, pe un fond de peste 700 de hectare de padure si 7.000 de hectare de campie, in judetul Arad, traiesc peste 1.200 de cerbi lopatari – cei mai multi din Europa, potrivit sefului Ocolului Silvic Chisineu-Cris, inginerul Pavel Guiu, de care apartine si fondul de vanatoare Socodor. "Tentatia braconierilor este uriasa, din cauza concentrarii de vanat care exista aici. Aproape 8.000 de hectare sunt imposibil de supravegheat", spune seful de ocol, care sustine ca anual zeci de cerbi sunt braconati. Vinovati sunt chiar si unii localnici, care au dezvoltat o industrie din vanzarea carnii de vanat catre restaurante. Vandut in strainatate, un trofeu valoreaza cateva mii de euro.