La Sebes, oamenii s-au pus de-a curmezisul construirii unei noi fabrici de formaldehida. Si brasovenii s-au speriat de posibilitatea de a se imbolnavi de cancer si au protestat fata de Kronospan. Desi nu se poate spune cu certitudine ca ar exista o legatura directa intre substanta si boala, cine e dispus sa riste?
Cind au auzit ca in orasul lor urmeaza sa fie deschisa o a doua fabrica de formaldehida, sebesenii au pus-o de un referendum. 7.000 de oameni au mers anul trecut sa voteze impotriva proiectului care, pe linga locuri de munca si peste un sfert din bugetul local, le aducea cancer. Numarul mic de votanti nu a asigurat valabilitatea demersului cetatenesc, insa oamenii au reusit sa opreasca deschiderea noii fabrici si sa atraga atentia autoritatilor. Fabrica nu a fost darimata, asa cum au recomandat comisarii de mediu, decizia urmind a fi luata dupa definitivarea zecilor de procese in desfasurare. Si la Brasov, un proiect asemanator al Kronospan are de luptat cu impotrivirea localnicilor.
SCAPARI. Un doctor de la Spitalul Judetean Alba, Razvan Curca, a raspindit informatia ce s-a intins ca un cancer printre sebeseni, ca formaldehida cu care lucreaza fabrica de PAL, lambriuri si parchet le-ar aduce boala fara leac. Cind s-a anuntat ca mai e necesara o alta fabrica chimica, oamenii s-au speriat si au inceput sa intrebe in stinga si in dreapta ce e de facut. Atunci s-a trezit si Agentia de Protectie a Mediului Alba, care a recunoscut ca formaldehida e substanta cu potential cancerigen. Garda de Mediu Alba a aplicat amenzi, si investitia a fost blocata. Nu era prima oara cind Garda de Mediu amenda Kronospanul, dar faptul ca in acest caz nu a fost obtinuta nici o autorizatie, de constructie sau de mediu, era o sfidare fatisa. "Au mai avut loc doua incidente de cind s-a deschis fabrica la Sebes. O data s-au deversat 800 de litri de formaldehida, alta data au depasit emisiile", precizeaza comisarul de mediu Danet. Intr-un raport al Agentiei pentru Protectia Mediului se precizeaza faptul ca, in cursul anului 2008, s-au inregistrat 13 depasiri la valorile masurate de formaldehida. Doina Barbat, responsabila pe probleme de mediu de la Primaria Sebes, spune ca din cauza uzurii instalatiilor si a faptului ca nu exista un filtru conform se mai intimpla ca substanta buclucasa sa le atraga atentia. "Noaptea se mai simte miros, alta data au avut probleme ca li s-a oprit curentul. Dar acestea sint incidente de mediu, nu pot fi numite accidente. Oricum, folclorul spune ca formaldehida provoaca cancerul, exista un studiu de sanatate care infirma acest lucru", precizeaza Barbat.
O FI, N-O FI? Conform "evaluarii starii de sanatate a populatiei din zona Sebes", lucrurile sint mai nuantate. In plus, conform aceluiasi doctor de la Alba, care, dupa sfiosenia cu care ne-a raspuns, n-a avut viata usoara dupa ce teoria i-a fost citata in tot felul de medii, nu se poate afirma cu precizie stiintifica faptul ca exista o legatura de cauzalitate intre formaldehida si bolnavii de cancer. In 25 de ani, dupa expunere indelungata la formol, se pot stabili certitudini. Fabricii ii convine tirgul, intr-o jumatate de secol se pot intimpla atitea, lumea uita. Reprezentantii Kronospan au refuzat sa faca orice comentariu, motivind ca exista multiple procese in derulare si nu vor sa afecteze actul de justitie.
In studiul facut de Autoritatea de Sanatate Publica Alba se compara doua orase, Aiud si Sebes, pentru ca au cam acelasi numar de locuitori. Frecventa cazurilor de cancer este mai mare in Sebes, intre anii 1997 si 1999. Intre 1997 si 2001 se remarca un trend crescator al cazurilor in Sebes, conform studiului, dar acest trend poate fi observat la nivelul intregii tari. De asemenea, tot specialistii spun ca in cartierul cel mai apropiat de fabrica, valorile imbolnavirilor de cancer si a celor care dezvolta afectiuni respiratorii sint mai mici decit valorile inregistrate in cartiere aflate la o mai mare departare de Kronospan. "In situatia expunerii la concentratii mari de formaldehida, putem vorbi din punct de vedere statistic de o corelatie semnificativa intre aparitia efectelor adverse respiratorii si substanta", se concluzioneaza in raport. "Doar sinuzitele cronice s-au confirmat", afirma si doctorul Curca.
Kronospanul asigura 500 de locuri de munca pentru oamenii din zona Sebesului. Parerile sint impartite printre locuitorii sebeseni: unii prefera ca, asa cum altii intra in mina si stiu caror riscuri se expun, sa traiasca putin si bine, altii n-ar da sanatatea pe siguranta unui loc de munca. "Sa fie limpede. Noi nu punem in balanta sanatatea oamenilor cu avantajele economice. Dar trebuie sa ne gindim la toate aspectele", declara directorul APM Alba, Vasile Todea.
Aer greu din trafic
Pe linga pericolul poluarii industriale, Sebesul se confrunta cu un trafic ce face concurenta serioasa DN1 in weekend. Pentru ca este punct nodal, poluarea cauzata de masini are printre cele mai ridicate valori din tara. Cit e ziua de lunga, pe drumurile ce leaga Sebesul de Deva, Sibiu sau Alba, se insira autovehicule. "Tiruri, masini mari, e nebunie. Mai ales ca trebuie traversat si orasul", spune viceprimarul Sebesului.
Surse
Conform raportului de mediu pentru planul de urbanism detaliat realizat pentru construirea fabricii de producere a formaldehidei in noua fabrica, consumul mondial de formaldehida este de circa 20 milioane de tone, din care jumatate este in industria de rasini utilizate in industria lemnului. Din totalul emisiilor de formaldehida in aerul atmosferic, doar 1% este cauzat de instalatiile de formaldehida. Cea mai mare pondere o au emisiile de la motoarele autovehiculelor si aeronavelor.
Ripa Rosie
Lucian Blaga voia ca, dupa moartea sa, sa fie ingropat in satul natal, Lancram, iar de la mormint sa se vada Ripa Rosie. Aflat la 3 kilometri departare de Sebes, monumentul naturii te poarta cu gindul la paminturile africane, brazdate maiestrit de natura. Turistii nu se inghesuiesc sa vada pamintul rosiatic, insa, atunci cind vin, uita ca trebuie sa-si care gunoaiele inapoi in oras. De trei saptamini, situl se afla in custodia unei ONG, Asociatia Ecouri Verzi. Acestia si-au propus sa faca un traseu geo-cultural Ripa Rosie-Lancram. La ripa sint mai multe specii de amfibieni si reptile protejate de lege.
Substanta
Formaldehida, cunoscuta si sub denumirea de metanal si aldehida metilica, este un gaz incolor cu miros intepator. Solutia apoasa 37% de formaldehida este cunoscuta si sub numele de formol. Substanta rezulta din arderea materialelor ce contin carbon. Poate fi gasita in esapamentul automobilelor si in fum de tigara. In atmosfera terestra, formaldehida este produsa de actiunea luminii solare si a oxigenului asupra metanului si a altor hidrocarburi.