In Valea Jiului, gropile de gunoi sint un fel de El Dorado. Unii oameni blesteama gunoaiele, altii le vad ca pe niste mine de aur. Focurile din gropile de la marginea oraselor sint bomboana de pe coliva sanatatii oamenilor si animalelor.
La Paroseni, pe Valea Jiului, plaminii parca te intreaba daca nu cumva isi pot lua o pauza macar pina pleci din zona. Ochii iti lacrimeaza, iar gitul ti se usuca subit. Simtul mirosului vrea si el o vacanta, iar stomacul devine nervos. In fata ochilor ai groapa de gunoi de la Paroseni.
MIASME GRELE
La depozitul de deseuri de la Paroseni ajungi urmarind norii negri de fum innecacios care se vad direct din drumul national. Urmezi drumul spre dealuri si te trezesti cu o priveliste de cosmar in fata. O groapa de gunoi imensa apare in fata ochilor, arzind pe alocuri mocnit, pe alocuri cu flacara deschisa. Aici isi aduc deseurile menajere mai toate localitatile din jur. Parosenilor numai bine nu le pare!
Dealurile din spatele satului sint fie naturale, fie (posibilitate mult mai mare) vechi halde de steril ecologizate, pe care au crescut arbori si vegetatie ierboasa. "Intre doua halde, groapa de gunoi se mareste de la zi la zi, in conditiile in care singurul aviz de mediu pe care l-ar putea avea ar fi cel de inchidere. Chiar si cu aviz de mediu pentru functionare, bomba ecologica de la Paroseni macar din bun-simt nu ar trebui sa functioneze.
Nimic din ceea ce ar trebui sa existe la o groapa de gunoi ecologica nu exista si aici. Daca nu ia foc singura, gropii i se da foc de cautatorii de metale. Din cind in cind, afirma nea Ion, momirlan din localitate, un patron mare din zona vine si arde deseuri, in special materiale textile, chiar linga groapa. Nea Ion suduie din tot sufletul blestemata groapa de gunoi si pe toti cei care arunca la intimplare ori nu fac ce trebuie in legatura cu inchiderea ei. "Aici arde mai mereu. Daca este vreme frumoasa, fumul se lasa tot in jos si nici sa iesi din casa nu mai poti! Te omoara! Te impute, iti impute hainele! Nici cind ieseam de la mina nu erau hainele asa de negre!".
FANTOME DE PLASTIC
La groapa de gunoi fumul e asa de negru de l-ar face invidios si pe Scaraotchi! Asa negru pur si innecacios… mai rar! Din focuri mocnite ori libere, fumul se inalta peste tot! Daca nu ar fi vintul sa-l mai ridice spre cer, fumul s-ar lasa peste sat ca un prevestitor de necazuri si de boala! Un utilaj incearca sa mai niveleze gunoiul, fara prea multe sanse de reusita din ce se vede. Prin ceata inecacioasa vezi oamenii ca pe niste naluci! Sint un fel de fantome de plastic, mai precis, cautatori de plastice, in special de PET-uri. Sint in zona vreo doi patroni care cumpara plasticul din gunoaie pentru reciclare. Le platesc citiva bani cautatorilor, iar ei se aleg aproape zi de zi cu zeci, daca nu cu sute de kilograme de PET-uri. Pentru oamenii obisnuiti, gunoaiele sint ceva de-a dreptul… hidos, pentru cautatori… sint mine de aur!
Aproape de groapa, pe haldele de steril pasc vacile localnicilor… O fi bine… o fi rau… vacile inca dau lapte. Ca ar putea fi bolnave de TBC, dupa cum zicea nea Ion, pe cine sa mai intereseze?
DATI CU NORMA-N EI!
Valea Jiului incearca sa uite renumele de trista amintire "Valea plingerii". Localitatile se schimba, oamenii la fel. Negreala dispare, poluarea la fel. Unele naravuri ramin insa neschimbate. Colac peste pupaza, oamenii si autoritatile s-au trezit si cu normative europene in materie de orice. Gunoaiele – depozitarea si "ingrijirea lor" nu fac exceptie. Normele europene sint mult mai drastice si nepermisive decit cele cu care au fost vreodata obisnuiti oamenii de aici.
Urmarea principala a noilor directive este inchiderea treptata a tot mai multor gropi de gunoi si incercarea de a deschide noi depozite de gunoi ecologice conforme cu normele actuale. Se pare ca doar teama de UE ii mai face pe oameni sa miste cite ceva in sens pozitiv in problema grava a deseurilor menajere. Pai, daca-i asa, dragi stimati oameni de la UE, dati cu normele-n ei pina se invata minte!!! Gropile de gunoi care inca pacalesc legea sint insa un dezastru aproape de neimaginat! Depozitul de deseuri menajere de la Paroseni este, poate, cel mai bun exemplu. Nu prea departe, gasim un alt exemplu, ceva mai… putin afumat.
GASCA VESELA
La Petrila, pe cimpurile din jur, au crescut ca prin minune tot felul de dealuri si delusoare… Halde de steril de la minele din zona ecologizate, inierbate. Cum intre doua cica nu te ploua, oamenii s-au gindit sa faca aici niste gropi de gunoi. Nu prea ecologice, nu prea ingrijite sau tasate, intre dealurile de steril tot apar gropi de gunoi. Unele au fost deja inchise, una este acum in mare forma! Gunoiul din Petrila, Petrosani si nu numai ajunge aici cu tractoare, basculante si tot soiul de utilaje, numai speciale de gunoi nu! Si aici, ca si la Paroseni, cautatorii de PET-uri sint pe cimpul muncii.
O pereche de tineri si un nene pe la vreo cincizeci si ceva de ani. Cum ii cheama? "Daaa? De ce vreti sa stiti? Nu! Nu!". Au niste saci uriasi. Aduna tot PET-uri. Metale?… Poate de pe la vreun cablu gasit din intimplare… Omul are miinile negre, negre. Se lauda ca la doua zile face cam 100 RON. "Am casa in Petrila si mai am case si pe la tara", continua omul. Spune ca la groapa este "o gasca mare", cam vesela. Daca asculti ce vorbeste, ajungi sa crezi ca este o distractie cautatul in gunoaie, un fel de hobby! Realitatea… e una in care oamenii devin cautatori de gunoaie de foame, din lipsa de ceva mai bun.
Proiect
Elena Badescu, directoarea Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, dezbate problema gropilor de gunoi din Valea Jiului. Cum ar trebui sa fie o groapa de gunoi si care-i realitatea… "Toate gropile de gunoi care mai exista in judetul Hunedoara, nu doar pe Valea Jiului, au autorizatii de mediu, dar primite in vederea inchiderii. Toate gropile de deseuri menajere sint improprii. La Petrila s-a depus un proiect pentru o viitoare groapa de gunoi ecologica ce va deservi Valea Jiului. La nivelul judetului exista o mare problema cu colectarea selectiva a gunoaielor menajere. Masinile de gunoi din Valea Jiului nu sint masini standard. Sint pina si tractoare. Deponeele trebuie sa fie imprejmuite.’’
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National