Jurnalul National: DEZASTRU/0% bani europeni pentru pescuit

Nici un ban din fondurile europene destinate sectorului de pescuit din Romania – peste 230 de milioane de euro – nu a ajuns la beneficiari la mai mult de doi ani de la aderare. Romania trebuie sa returneze suma primita de la UE ca prefinantare, daca nu implemenetaza la timp programul din domeniu.

FONDURILE UE INTRA GREU IN ROMANIA/Prea putini bani UE cheltuiti pentru mediu

Cifrele arata ca Romania poate beneficia de fonduri UE pentru domeniul pescuit de 230,7 milioane de euro, bani pentru perioada 2007-2013. Mecanismul prin care pot fi accesati este Programul Operational de Pescuit, gestionat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura. Pe langa acesti bani, Guvernul s-a obligat in perioada de preaderare sa cofinanteze cu 77 de milioane de euro programele din pescuit.

Din pacate, desi POP a fost aprobat de Comisia Europeana in decembrie 2007, Romania nu a reusit sa definitiveze detaliile si procedurile necesare pentru ca beneficiarii sa poata depune proiecte prin care sa acceseze fondurile UE disponibile. Am intrebat la ANPA, iar oficialii au avansat drept cel mai optimist termen pentru finalizarea procedurilor aprilie 2009. Unul dintre pasii care ar trebui facuti este crearea unui departament de plati in cadrul ANPA, insa acesta nu are in acest moment nici macar un responsabil delegat.

Pana acum, banii erau platiti prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care gestioneaza si fondurile UE pentru dezvoltare rurala si SAPARD. Luni si marti va veni la Bucuresti o delegatie de la Directia generala pentru pescuit a Comisiei Europene care va inspecta stadiul pregatirilor si va chestiona autoritatile romane in legatura cu intarzierile. Tara noastra risca, daca nu va finaliza curand implementarea POP, pierderea fondurilor preacordate de UE.

In decembrie 2007, europenii au acordat Romaniei un avans de 15,12 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar in decembrie 2008 a fost virat un nou avans, in valoare de 17,02 milioane de euro. Executivul de la Bucuresti va fi nevoit sa returneze acesti bani. Daca Romania nu trimite Comisiei o cerere de plata in 24 de luni de la transmiterea avansului, toata suma acordata ca prefinantare trebuie returnata.

COMISIA EUROPEANA, INCA INCREZATOARE

"Conform regulamentului care priveste Fondul European pentru Pescuit, suma platita ca prefinantare, ceea ce reprezinta ce s-a platit pana acum Romaniei din FEP, trebuie rambursata Comisiei daca nici o cerere de plata nu este transmisa in 24 de luni de la data platii primei transe a sumei de prefinantare", a declarat pentru Mediafax Nathalie Charbonneau, purtator de cuvant pe probleme de pescuit si afaceri maritime al Comisiei Europene. Totusi, Comisia este increzatoare ca programul va incepe sa fie implementat in timpul necesar si vor fi facute la timp aplicatii de plata de autoritatile competente, a adaugat Charbonneau.

SPRIJIN FINANCIAR

Programul Operational pentru Pescuit finanteaza actiuni precum modernizarea flotei de pescuit, a porturilor si punctelor de debarcare, investitiile in acvacultura, in procesarea si vanzarea pestelui, dar vizeaza si acordarea de compensatii pentru incetarea activitatii de pescuit si masuri de dezvoltare durabila a sectorului.

Este sprijinit si pescuitul costier la scara mica, prin acordarea de sprijin financiar de maximum 50.000 de euro pentru achizitionarea prima oara a unei nave mai mici de 24 metri, sau organizarea de cursuri de perfectionare. Beneficiarii banilor pot fi pescarii si organizatiile de pescari, firmele private, dar si organismele publice.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri