Despre conservarea naturii se vorbeste destul de rar, iar de multe ori este considerat domeniul care ar frana dezvoltarea. Fundamentul real, si anume acela ca dezvoltarea sistemelor socio-economice se poate face numai pe baza sistemelor ecologice naturale si seminaturale, este adeseori ignorat sau desconsiderat.
Prizonieri inca ai conceptului, demult abandonat la nivel international, ca mediul nu reprezinta un factor limitant al dezvoltarii, importanta majora avand doar capitalul financiar, activitatile de conservare nu au avut niciodata un suport real din partea autoritatilor.
La nivel european, Romania detine cel mai diversificat si valoros patrimoniu natural, fiind singura in care se gasesc cinci regiuni biogeografice. Principala modalitate de a conserva si proteja acest patrimoniu natural este aceea de a crea o retea de arii naturale protejate, reprezentativa pentru diversitatea speciilor salbatice si a habitatelor naturale.
Pentru a se conforma conditiilor de aderare si pentru a-si respecta obligatiile asumate prin tratate, conventii si acorduri internationale, Romania a trebuit sa isi stabileasca reteaua de arii naturale protejate, urmand sa ii si asigure un management corespunzator. Suprafata ariilor naturale protejate de interes national reprezinta 7% din teritoriul tarii, iar suprafata totala a siturilor Natura 2000, de interes European, raportata la suprafata tarii, este de 17,84% – 273 Situri de Importanta Comunitara si 108 Arii de Protectie Speciala Avifaunistica. Dintre acestea, o parte au si statut de protectie stabilit la nivel international. Astfel ca avem 3 Rezervatii ale Biosferei: Delta Dunarii, Retezat, Pietrosul Rodnei si 5 situri Ramsar: Delta Dunarii, Insula Mica a Brailei, Lunca Muresului, Complexul Piscicol Dumbravita, Lacul Techirghiol. Din totalul de 982 de arii naturale protejate de interes national existente in Romania, 13 sunt parcuri nationale si 14 sunt parcuri naturale a caror gestionare se face prin structuri de administrare special constituite, restul fiind rezervatii naturale a caror administrare se poate face prin preluare in custodie. Conform datelor prezentate in Raportul privind Starea Factorilor de Mediu, in anul 2007 doar pentru 347 din acestea existau incheiate contracte de custodie.
METODOLOGIE DA, POSTURI BLOCATE
Si pentru ca administrarea acestei retele trebuie facuta pe baze solide, cu personal specializat si resurse financiare adecvate, existenta unei Agentii Nationale pentru Ariile Naturale Protejate se impunea, realizarea acestei structuri fiind pentru prima data legiferata in anul 2005, o data cu revizuirea Legii Mediului. Pe hartie. In 2007, noua legislatie in domeniu a detaliat responsabilitatile acestei agentii, dar infiintarea s-a materializat abia la finalul anului 2008, reusind pana in prezent sa aiba 3 angajati. Agentia raspunde de "administrarea unitara si eficienta a ariilor naturale protejate", iar ordinul prin care ministrul Mediului a aprobat la sfarsitul lui noiembrie 2008 metodologia de atribuire a administrarii acestora prevede ca in termen de 90 de zile de la acea data toate contractele de administrare si conventiile de custodie existente se modifica sau inceteaza. Asta in ideea ca se reevaluau ofertele si se incheiau noi contracte cu Agentia. Numai ca toate aceste activitati implica existenta unor oameni. Iar Guvernul tocmai a blocat posturile vacante. Asa ca nu poti sa nu te intrebi ce se va intampla in viitorul foarte apropiat nu doar in sutele de situri Natura 2000, inca neadministrate de nimeni, dar si in cele care aveau pana acum administrare.