Jurnalul National: Cernobilul din Germania

Intr-o regiune rurala din Germania, de vreo 20 de ani se inregistreaza o crestere a ratei leucemiilor infantile de peste trei ori mai mare decat cea obisnuita. Localnicii si militantii ecologisti pun acest fapt ciudat pe seama activitatii din centrala nucleara din apropiere.

de Sinziana Stancu

Inmultirea cazurilor de leucemie in regiunea Elbmarsch, situata in apropiere de Hamburg, a fost pusa de localnici pe seama unui accident nuclear petrecut la data de 12 septembrie 1986 la centrala nucleara Krummel, scrie AFP. In vremea aceea, in zona a fost detectat un nivel anormal de radioactivitate, iar specialistii care lucreaza la aceasta centrala au declarat atunci ca fenomenul s-a datorat unei scurgeri accidentale de radon – un gaz natural radioactiv. Ei au minimalizat insa importanta accidentului, autoritatile din zona dand asigurari ca nu prezinta nici un pericol pentru populatie si mediu. Localnicii, care au format si o asociatie, sustin insa contrariul.

FENOMENE STRANII

Trei martori ai accidentului, care au fost invitati sa povesteasca despre caz la televiziunea publica germana ZDF, au declarat ca au observat "fenomene stranii" la centrala nucleara, unde cercetatorii fac mai tot timpul experimente. Ei au povestit ca au vazut degajandu-se in jurul centralei un fel de "fum foarte colorat", apoi o "coloana de foc" si niste "lumini galbene, verzi si albastre". Reprezentantii centrului de cercetare GKSS de la centrala nucleara au negat aceste "speculatii", exprimandu-si parerea de rau ca asociatia localnicilor din zona avanseaza asemenea "teorii ale conspiratiei". Explicatia lor oficiala despre cele petrecute in septembrie 1986 a fost aceea ca "o specialista in climatologie" a facut in acea zi experiente de proiectare a razelor laser pe nori si alte experiente in padurea din jurul institutului, constand in arderea sodiului, fenimen ce degaja o puternica lumina in jur. Fiecare din cele doua tabere a ramas pana acum pe pozitia ei. Cercetatorii sustin ca in ziua de 12 septembrie 1986 "nu s-a produs nici un accident nuclear" si ca totul este "o legenda", iar asociatia localnicilor, ca au existat degajari de gaze suspecte in atmosfera si ca, "in zona, s-au inregistrat cresteri ale nivelului radioactivitatii, ce nu pot fi explicate decat prin producerea unui accident nuclear".

IMBECILI
"Ni se spune ca a fost ceva normal, dar in realitate ne iau drept niste imbecili", s-a revoltat Uwe Harden, un reprezentant social-democrat local, care prezideaza si Asociatia cetateneasca impotriva leucemiei din regiunea Elbmarsch". Realitatea pare, din pacate, sa sustina cele spuse de el. Dupa 1989, pe o raza de cativa kilometri in jurul centralei nucleara din zona s-au inregistrat 19 cazuri de leucemie la copiii cu varste mai mici de 15 ani, ceea ce reprezinta un numar de aproximativ patru ori peste normal. Ultimul este cel al unei fetite de 6 ani, depistat la inceputul acestui an.

Pana acum, nici o expertiza oficiala in zona nu a dat vreun rezultat clar. Incidentul s-a petrecut dupa aproximativ o jumatate de an de la tragedia nucleara de la Cernobil, care a dus la degajarea unei cantitati masive de nori radioctivi aproape in toata Europa.

GKSS exploateaza incepand din 1958 un reactor nuclear de mica putere, folosit ca sursa de neutroni pentru experimente in domeniul climei si al materialelor de constructii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri