Paul Cononov si Grigore Baboianu, cei doi care conduc destinele Deltei Dunarii, se afla inca in functii, desi instanta de judecata a decis ca se fac vinovati de fraudarea unei licitatii de trei milioane de euro din Delta Dunarii. DNA-ul nu s-a sesizat pina acum.
Dupa cum Jurnalul National a prezentat inca de saptamina trecuta, Curtea de Apel Constanta a anulat licitatia pentru cadastrarea si intabularea terenurilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In valoare de trei milioane de euro, licitatia a fost organizata la inceputul lui 2008, fiind cistigata de firma Topo Service SA din Miercurea Ciuc, apartinind unui membru UDMR, lider local Iozsef Botond Rakossy. In aceasta saptamina a fost publicata si motivarea hotaririi instantei.
Documentul este incriminator la adresa sefilor Deltei, aratind ca acestia au comis mai multe minarii. Potrivit instantei, componenta comisiei de licitatie a fost ilegala, iar firma declarata cistigatoare (Topo Service SA) trebuia sa fie exclusa in faza inscrierii la licitatie, deoarece nu indeplinea multiple criterii. Decizia Curtii de Apel Constanta confirma ceea ce Jurnalul National scrie de aproape trei ani si jumatate: dintr-o institutie care era premiata pentru felul cum avea grija de Delta, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii s-a transformat intr-un cuib infractional unde legea este calcata in picioare fara nici o jena.
Totul in mandatele guvernatorului Paul Cononov (unul dintre cei mai slabi manageri care au condus vreodata Delta) si directorului executiv Grigore Baboianu (fost specialist in transformarea lacurilor in terenuri pentru agricultura, actualmente expert in transformarea terenurilor pentru agricultura in lacuri). Desi cunoaste toate aceste lucruri, ministrul Mediului Attila Korodi tolereaza situatia.
Desi este un caz care poate fi instrumentat foarte usor, Directia Nationala Anticoruptie nu face nimic pentru investigarea guvernatorului Cononov, directorului Baboianu si ministrului Korodi. Ar mai fi de anchetat si Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, institutie care, inaintea instantei constantene, a judecat cazul si nu a gasit nimic in neregula, desi ilegalitatile erau flagrante!
COMISIE ILEGALA
In primul rind, Curtea de Apel Constanta a constatat ca unul din membrii comisiei de licitatie, Mihaela Dragoi, nu avea functia necesara pentru a participa la licitatie. Acest fapt nu l-a deranjat pe directorul executiv Baboianu, care a fost presedintele comisiei. In al doilea rind, instanta a constatat ca Mihaela Dragoi se afla cu sotul ofertantului cistigator in relatii de subordonare ierarhica! Cu alte cuvinte, firma cistigatoare a licitatiei a avut un om in comisia de licitatie! Mai e nevoie sa adaugam ca acest lucru este ilegal? S-a incalcat astfel art. 69, litera C, din OUG nr. 34/2006.
DOCUMENTE LIPSA
Instanta a constatat ca firmei cistigatoare ii lipseau mai multe documente la momentul inscrierii, fapt pentru care ar fi trebuit eliminata inca din faza selectiei ofertelor. In motivarea hotaririi instantei se arata ca lipseau urmatoarele documente: contractul-cadru de prestari servicii insusit prin semnatura, modul de verificare a receptiei serviciilor (formularul 10), declaratia prin care seful de proiect desemnat sa dovedeasca experienta similara de cel putin 3 ani si conducerea cel putin a unui contract cu o valoare egala cu cea ofertata, atestarea ca are activitatea cadastrala in obiectul de activitate inregistrat la registrul comertului si atestate emise de ANCPI/OCPI/Ordinul geodezilor din Romania (certificate de autorizare conform Ordinului 538/2001).
S-a creat astfel un avantaj evident in raport cu ceilalti ofertanti, aducindu-se atingere principiului tratamentului egal. Instanta a constatat ca firmei Topo Service SA i-au lipsit mai mult de trei documente obligatorii din caietul de sarcini, autoritatea contractanta (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii – n.r.) in loc sa-l descalifice, nu numai ca nu i le-a solicitat, dar ele nu au fost depuse la dosar, incalcindu-se astfel legea, dispozitiile art. 77 lit. B si C din HG nr. 925/2006.
DEFINITIV SI IREVOCABIL
Constatind aceste ilegalitati majore, Curtea de Apel Constanta a anulat decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, a anulat documentele prin care Topo Service a fost desemnata cistigatoare si a obligat ARBDD la plata a 9.000 de euro de la bugetul de stat. Decizia este definitiva si irevocabila.
Fara calitate
"Procesul-verbal de adjudecare cuprinde ofertantii participanti. Topo Service SA isi pastreaza statutul de participant pe tot parcursul analizei ofertei, desi nu indeplinea la data licitatiei conditia minima obligatorie de a avea ca obiect de activitate lucrari de cadastru"
Fara tehnica
"In urma desemnarii ofertei cistigatoare apare Topo Service SA in asociere cu firma Digicart Geodezia (Ungaria), cu o oferta ce se bazeaza pe metode fotogramice ce utilizeaza ortofotoplanuri, metode utilizate in situatii extreme, asa cum precizeaza Ordinul nr. 634/2006. Datorita zonelor de mlastina acoperite cu vegetatie inalta din teritoriul RBDD, determinarile pe ortofo- toplanuri nu se pot face cu precizie, conform normelor in vigoare", Hotarirea Curtii de Apel Constanta.
Cadastrul, absolut necesar
Cadastrarea si intabularea terenurilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este absolut necesara. Procesul a fost inceput in mandatul fostului guvernator, Virgil Munteanu, insa a fost stopat din lipsa de bani. Trei milioane de euro au fost mai importanti la inceputul anilor 2000 pentru alte activitati bugetare decit pentru cadastrarea si intabularea Rezervatiei Biosferei. Asta a permis ca, in ultimii trei ani, sute de hectare din Delta sa fie ilegal intabulate de diverse consilii locale de pe teritoriul Rezervatiei.
Reactia Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a fost mai degraba mediatica: guvernatorul si subordonatii sai au anuntat triumfalist ca din teritoriul Rezervatiei nu s-a furat nici un petic de pamint, desi documentele arata ca ARBDD a tacut complice in unele cazuri, facind actiuni stingace in instanta. La fel de stingaci s-a prezentat institutia si in procesul de la Curtea de Apel Constanta. Seful departamentului juridic, Radu Voicu, nu s-a prezentat decit la o singura infatisare din acest proces, desi in joc era o miza importanta. La alte procese, insa, ARBDD a ales sa delege pentru reprezentare firme de avocatura din Bucuresti.
Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National