Jurnalul de Botosani: Gunoiul de Flamanzi va deveni gunoi european

Doua proiecte ambitioase, ambele realizate de Primaria Flamanzi, vor fi implementate in acest an, aplicarea lor urmand sa schimbe, in bine, se spera, nu numai fata ci si estetica orasului si a localitatilor invecinate. Primul este un proiect transfrontalier, realizat in parteneriat cu Ucraina, care urmareste construirea, pana in toamna, a podului de la Alexii, cel care face legatura intre satele Cordun si Poiana. Lucrarea are o valoare de 186.000 euro din care 44.000 euro reprezinta cofinantarea pe care o va suporta Consiliul Local Flamanzi.

Cel de-al doilea proiect aflat in implementare la Flamanzi si intitulat „Sistemul eficient de gestiune a deseurilor”, este realizat cu fonduri PHARE si are o valoare totala de 1.196.000 euro (din care 196.000 euro reprezinta contributia Consiliului Local Flamanzi). In contextul aplicarii sale, administratiile locale incluse in proiect trebuie sa se miste foarte repede deoarece, conform contractului incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL), termenul de finalizare este in toamna acestui an. Proiectul, realizat in parteneriat cu Primariile Frumusica, Copalau, Prajeni si Cosula, prevede construirea la Flamanzi a unei statii de sortare si transport a deseurilor, pe locul unde se afla actuala groapa de gunoi.

Conform documentelor intocmite si semnate, vor fi achizitionate si 2 masini, un autocompactor de 18 metri cubi, care va colecta gunoiul de la cetateni, si o masina cu carlig, destinata transportului containerelor de gunoi. Vor mai fi achizitionate 10.130 de europubele de 120 litri si 72 de containere de 1.100 litri, precum si un motostivuitor, o presa pentru compactare, o banda pentru selectarea deseurilor, alte masini si utilaje necesare gestionarii deseurilor.

Proiectul prevede si crearea unor noi locuri de munca, 14 noi muncitori, soferi, incarcatori, etc. avand din aceasta toamna posibilitatea sa lucreze la noua statie de colectare a deseurilor din Flamanzi. „Cetatenii vor primi acasa pubele si saci colectori in care vor pune, pe categorii, deseurile menajere sau reciclabile. Sacii vor fi transportat apoi la Stauceni, la groapa de gunoi ecologica, dar pana cand acesta va fi construita, gunoiul va fi depozitat la actuala groapa de gunoi a municipiului Botosani. Vom incerca ca, pentru eficientizarea lucrarilor, o parte a serviciilor, precum cele legate de transport, depozitare, selectare, sa fie preluate de Societatea Comerciala Local Servicii care va functiona in cadrul Primariei Flamanzi”, ne-a spus primarul Constantin Pitorac.

Desi, cel putin inca o perioada de timp, eficienta unei astfel de statii nu va fi foarte vizibila, primarii localitatilor partenere acestui proiect spera ca localitatile lor sa devina, cat mai repede posibil, mai curate si mai sanatoase din punct de vedere ecologic. Totodata, semnatarii documentului spera ca, treptat-treptat cetatenii sa aprofundeze modul corect de colectare a deseurilor menajere si sa renunte la obiceiul de a arunca gunoaiele la intamplare, pe imasuri sau la marginea drumurilor.

Conform principiului „eu ti-am oferit, tu aplica”, nerespectarea normelor de depozitare a gunoiului vor fi sanctionate, conform normelor europene de mediu, cu euro-amenzi colosale, menite sa descurajeze imbolnavirea planetei.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri