Jocuri de masă și de simulare în domeniul sustenabilității, puse gratuit la dispoziția publicului

Societatea pentru Consum Responsabil din Cluj-Napoca lansează o colecție de jocuri de masă și de simulare pe teme de mediu și un ghid care îndrumă alți educatori pe calea inovației în educația pentru sustenabilitate. Tematicile surprinse de K2Games sunt, printre altele, schimbările climatice, calitatea aerului în orașe, gestiunea deșeurilor.

Timp de doi ani și jumătate, 25 de persoane din România, Germania, Italia și Lituania au lucrat la dezvoltarea a două jocuri de masă, cinci jocuri de simulare și a ghidului K2 Games pentru educatori, care sunt puse gratuit la dispoziția publicului începând cu luna aprilie în format print & play aici. Jocurile pot fi utilizate atât în contexte non-formale și informale, precum și pentru a sprijini activitatea profesorilor în cadrul formal.

Tematicile surprinse de K2Games sunt: schimbările climatice, calitatea aerului în orașe, gestiunea deșeurilor, consumul de hrană și utilizarea excesivă a ambalajelor alimentare, implementarea politicilor de mediu la nivel urban, spații verzi în orașe, cooperarea sistemică la nivel de municipalitate, dezvoltare urbană prin cetățenie activă.

„Creșterea gradului de conștientizare cu privire la mizele sustenabilității nu e îndeajuns, însă echiparea tinerilor cu competențele necesare pentru a contribui  prin acțiuni concrete la dezvoltarea durabilă ar putea face o diferență. Proiectul K2Games a fost creat exact cu această intenție și aduce o perspectivă inovatoare asupra educației pentru sustenabilitate”, au transmis creatorii jocurilor într-un comunicat.

„Deconectarea omului de natură, stilul de viață consumerist, riscurile schimbărilor climatice și efectul acestora asupra bunăstării oamenilor, sănătății fizice și emoționale se numără printre cele mai mari provocări ale vremurilor în care trăim. Noi, promotorii acestui proiect, considerăm că nu este doar sarcina politicienilor și a mediului economic să își aducă contribuția în direcția unei schimbări. Noi credem că cele mai roditoare semințe pentru o lume mai armonioasă, mai echitabilă, mai sustenabilă pot încolți prin investiții în educație”, a spus Diana Ioana Călin, catalizator comunicare K2Games.

„Printr-o serie de resurse de tip open-source, K2Games susține și încurajează lucrătorii de tineret din România și de pretutindeni să folosească și să creeze jocuri inovative ca instrumente educaționale alternative, eficiente și distractive care să contribuie la dezvoltarea unor comportamente pentru un trai sustenabil în rândul comunității tinerilor. Jocurile dezvoltate în acest proiect acoperă doar o parte din numeroasele probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre, însă ele sunt dovadă că educația pentru sustenabilitate poate avea simultan și conținut relevant, și formă atractivă. De aceea punem la dispoziție și ghidul care să sprijine educatorii în dezvoltarea propriilor jocuri”, a declarat și Natalia Ciobanu, coordonatoarea proiectului.

Aceste instrumente educaționale au fost create în cadrul proiectului european “K2Games – Learning by playing” și sunt puse la dispoziția publicului în mod gratuit, în limba română și alte patru limbi europene.

Citește și:

Intelect Parc – jocuri în aer liber, cu piese uriașe

Un student a folosit tehnologia din jocurile video pentru a dezvolta un program de cercetare științifică a mediului

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri