Jandarmii, atributii in silvicultura

Ministerul Mediului si Padurilor a elaborat un proiect de lege care prevede ca jandarmilor sa li se confere atributii sporite in calitatea acestora de agenti constatatori ai contraventiilor silvice prevazute de lege.

„Am inasprit sanctiunile si am intensificat actiunile de control in silvicultura. Recent, a fost elaborat un proiect de act normativ prin care sa fie conferite atributii sporite jandarmilor, in calitatea acestora de agenti constatatori ai contraventiilor silvice. Aceasta modificare a fost generata, intr-o anumita masura, si de buna colaborare a personalului silvic cu atributii de control, din cadrul ministerului de resort, cu reprezentantii ministerului Administratiei si Internelor, in cadrul actiunilor de control care au avut ca efect reducerea semnificativa a volumului de material lemnos taiat ilegal si sustras din paduri in anul precedent”, a declarat pentru Agerpres ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Taierea arborilor cazuti, infractiune

De asemenea, acesta a precizat ca in Parlament exista un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, in care a fost inclus o prevedere prin care taierea si furtul de arbori taiati ori scosi din radacini sa fie incadrate ca infractiuni, indiferent de valoarea prejudiciului sau a materialului lemnos sustras.

„Prin acelasi proiect de lege, lipsa documentelor din care rezulta provenienta legala a lemnului va fi incadrata ca infractiune, nu doar contraventie, ca in prezent. Probabil ca dupa ce vor intra in vigoare aceste prevederi, cei care sunt obisnuiti cu taierile ilegale se vor gandi de doua ori inainte, pentru ca, din acel moment, nu vor mai plati o simpla amenda, ci vor avea dosare penale”, a spus oficialul.

Fonduri pentru perdele forestiere

In acelasi context, seful Mediului a recunoscut ca perdelele forestiere ar fi fost foarte utile in conditiile caderilor masive de zapada din ultima perioada.

„Din pacate, dupa 1990, ca urmare a retrocedarilor, perdelele care existau au disparut, iar acum sunt astfel de probleme. Anul trecut, am reusit sa definitivam cadrul legislativ care sa ne permita sa facem exproprieri, iar in acest an am prevazut fonduri pentru a realiza aceasta actiune fara de care nu avem cum sa plantam arbori”, a mentionat Borbely.

Acesta a adaugat ca au fost demarate discutiile cu primarii, pentru a sprijini aceasta actiune de expropriere, iar daca totul merge bine, in aceasta toamna, autoritatile ar avea sanse sa infiinteze primele perdele forestiere.

„O sa pornim mai intai cu infiintarea de perdele pentru autostrazile A1 si A2 si pentru drumurile nationale. In privinta localitatilor, un cuvant greu de spus il au primarii care trebuie sa convinga oamenii sa cedeze terenuri. Fara a avea terenuri, infiintarea perdelelor este imposibila. Evident, chiar daca incepem sa plantam in acest an, efectul nu are cum sa fie imediat, ci peste patru cinci ani ani”, a incheiat reprezentantul intitutiei de mediu.

Gabriel Botezatu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri