Iuliana Tiba, BRD: „Modele de business bazate pe circularitate pun noi categorii de riscuri mai mult sau mai puțin măsurbile”

Agendele climatice, obiectivele de dezvoltare durabilă și inițiativele UE de creștere economică, inclusiv creștera economică bazată pe economie circulară, pot fi acompaniate prin diferite instrumente de finanțare, reprezentând astfel oportunități pentru sistemul financiar. De altfel, sistemul financiar are un rol primordial în dirijarea resurselor financiare către activități din ce în ce mai prietenoase cu mediul sau sustenabile, a declarat Iuliana Tiba, Director Mediu, Social si Finantare cu Impact pozitiv, BRD în cadrul conferinței Financing the circularity, organizată de Green Report.

„Astfel de instrumente de finanțare ar putea fi de mai multe tipologii. Fie că vorbim de finanțări verzi,  atunci când finanțările sunt expres desinate unor active verzi sau unor activități care pot fi clasificat ca fiind verzi, dar pentru asta trebuie îndeplinite anumite criterii exprese, nu numai criterii calitative, dar și criterii cantitative, măsurabile. Am mai putea vorbi de instrumente de finațare ancorate chiar în strategii de sustenabilitate. Așa numitele intrumente de finațare corelate cu obiective de sustenabiltate. Vorbim de criterii precise și relevante pentru activitatea respectivă care stau la baza instrumentului de finanțare. Putem vorbi de credite sau de emisiuni obligatare, fie că sunt acesta verzi sau asociate cu obiective de sustenabilitate”, a explicat Iuliana Tiba.

Conform declarațiilor sale, aceste noi modele de business reprezintă oportunități, dar prezintă și provocări. Una din provocări este aceea legată de nevoia de date și informații pentru analiza, în primul rând a unuei finanțări, dar și ulterior pentru monitorizarea impactului realizat din proiectele finanțate sau, mai mult decât atât progresul înregistrat în materia strategiilor de sustenabilitate și unde se poziționează compania față de ce și-a propus în acest domeniu. În același timp, aceste noi modele de business bazate pe circularitate vin și pun noi categorii de riscuri mai mult sau mai puțin măsurabile, care se referă la impactul asupra mediului sau chiar al comunitățiilor în care operează compania respectivă.

Iuliana Tiba, Director Mediu, Social si Finantare cu Impact pozitiv, BRD

„Pentru finanțatori, dar nu numai, vor fi necesare date cantitative și calitative pentru a susține aceasta tranzițe. Exista diferite inițiative internaționale care au dezvoltat diverse instrumente de măsurare inclusiv pe zona de circularitate. Totuși, sunt necesare definiții și instrumente general acceptabile și, cumva, să stabilim un limbaj comun în aceasta zonă pentru a măsura circularitatea, astfel încât să vorbim de o armonizare a informațiilor, o transparență a acestora. Pentru orice instrument de finanțare de acest tip este important sa fie comunicate cu anumită frecveță aceste informații, să fie vizibile, chiar publice”, a punctat Tiba.

Citește și:

Marius Brînzea, Reciclad’OR: “Am identificat trei precondiții majore care ar putea crea un cadru optim pentru finanțarea investițiilor în economie circulară”

spot_img

Ultimele știri