IUCN: aproape 30.000 de specii, amenințate cu extincția

Noua Listă Roșie a speciilor vulnerabile, realizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dezvăluie că aproape 30.000 de specii sunt amenințate cu extincția.

©Maxime Aliaga

O treime din toate speciile analizate în cadrul Listei Roșii realizate de IUCN sunt amenințate cu dispariția. Noua listă adaugă aproape 9000 de specii noi, totalul fiind de 105,732 de specii, doar o mică parte din milioanele de specii despre care se crede că trăiesc pe Pământ.

„Natura este în declin la niște rate fără precedent în istoria umană.”, a declarat Jane Smart, directoare a grupului de conservare a biodiversității în cadrul IUCN.

Ea a adăugat că este nevoie de acțiuni decisive pentru a opri declinul. Un studiu recent arăta că civilizația umană este în pericol din cauza declinului accelerat al sistemelor de suport a vieții. Populațiile de animale sălbatice au scăzut cu 60% începând cu 1970, iar extincțiile de plante sunt întâlnite la o rată înfricoșătoare, conform cercetătorilor.

Speciile pe cale de dispariție sunt amenințate de activitatea umană, cum ar fi pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor naturale, braconaj, poluare, supraexploatarea apei dulci din râuri, precum și de boli.

Dintre cele șapte specii de primate care au ajuns mai aproape de dispariție, șase se află în Africa de vest, unde defrișările și vânătoarea au loc necontrolate.

Utilizarea apei din râuri pentru agricultură are un impact semnificativ asupra vieții sălbatice din râuri și lacuri. Peste jumătate din peștii de apă dulce din Japonia și peste o treime din peștii din Mexic sunt acum amenințați cu extincția.

„Pierderea acestor specii de pești de apă dulce ar depriva miliarde de oameni de o sursă vitală de hrană și venit și ar putea avea efecte de domino asupra unor întregi ecosisteme.”, a declarat William Darwall de la IUCN.

IUCN a evaluat majoritatea copacilor din păduri uscate din Madagascar, inclusiv 23 de specii de palisandru, dintre care 90% sunt amenințate. Ulmul american a fost clasificat ca amenințat cu dispariția pentru prima oară, după ce a fost afectat în ultimele decenii de o boală fungică.

Conform listei, cel puțin 15 specii de fungi de pe teritoriul Europei sunt amenințate cu dispariția.

„Pierderea speciilor și schimbările climatice sunt două provocări majore pe care umanitatea le înfruntă în acest secol. Rezultatele sunt clare, trebuie să acționăm acum în privința ambelor probleme.”, a declarat Lee Hannah, de la Conservation International.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri