Italia va crea prima pârtie de schi din lume care interzice plasticul de unică folosinţă

Zona de schi din Val di Pejo, din regiunea Trentino și în inima Parcului Național Stelvio din Italia, este gata să devină prima zonă de schi din lume fără plastic. Noul sezon de iarnă va începe fără tacâmuri de unică folosință, căni de plastic și sticle.

Noul proiect ecologic va interzice sticlele de plastic, dintre care, în medie, în jur de 35.000 sunt vândute între sezonul de iarnă și vară în fiecare an. Ideea eliminării plasticului s-a născut în urma dezvăluirilor șocante ale unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Milano. Studiul a arătat că ghețarul Forni, printre cele mai importante din Italia, conține probabil de la 131 la 162 de milioane de particule de plastic.

„Este vorba de primul pas al unui program de sustenabilitate mult mai amplu”, a declarat Fabio Sacco, directorul Companiei turistice Val di Sole (din care fac parte valea), care a precizat că se doreşte transformarea acestui resort turistic în „cea mai sustenabilă zonă din arcul alpin”.

Potrivit experţilor, la originea acestora s-ar afla resturile de plastic folosite de excursionişti sau particule aduse de vânt, la care se adaugă aşa-numitul „ciclu al apei”, prezenţa particulelor fiind legată direct de apele freatice. Următorul pas va fi monitorizarea tuturor reziduurilor, a energiei şi alimentelor.

Consiliul Turistic Val di Sole a reacționat rapid și a luat imediat o decizie: când se vor redeschide pârtiile de schi, clienții nu vor mai găsi apă și băuturi în sticle plastic sau ketchup și maioneză ambalate în plastic.

De fapt, Val di Pejo a avut scopul de a deveni 100% sustenabil de ceva timp. Zona de schi folosește numai energie regenerabilă datorită celor trei mici centrale hidroelectrice. Ele garantează o producție mai mare decât consumul total al rezidenților și utilizatorilor comerciali. În plus, această energie verde contribuie la creșterea cotei naționale produse cu surse regenerabile.

În plus, pe lângă Terme di Pejo, se folosește un sistem modern de încălzire a cipurilor de lemn, alimentat cu deșeuri din lucrările silvice pentru a încălzi toate clădirile, inclusiv casele și hotelurile, precum și spaţiile publice. Nu numai asta, dar pentru a crea zăpadă artificială pentru pârtii, autorităţile folosesc doar apă pură.

Pentru a explica şi sensibiliza vizitatorii cu privire la această iniţiativă vor fi instalate indicatoare şi avertismente în zona Pejo3000, cum este cunoscută această regiune de schi.

Recent, Parcul Național Stelvio a obținut certificatul Cartei Europene pentru Turism Durabil, care permite o gestionare mai bună a ariilor protejate și implică atât manageri de parc, operatori de turism și spații de cazare.

spot_img

Ultimele știri