Ipocrizia greenwashing-ului va continua dacă marile companii, și nu numai, nu vor comunica informații ESG complete și convingătoare

Firmele românești se situează semnificativ în urma companiilor la nivel mondial în ceea ce privește raportarea datelor ESG, potrivit datelor unui raport elaborat de Global ESG Monitor (GEM).

La nivel mondial, raportul GEM se află la a doua ediție și a ajuns la 350 de companii analizate din întreaga lume. În premieră, companii românești incluse în indicele BET 20 au fost integrate în GEM.  Din păcate, GEM arată că transparența în raportarea sustenabilității nu este o prioritate în România. Plecând de la scorurile înregistrate de companiile locale, indicele României s-a clasat pe ultimul loc în ierarhia GEM la nivel global, obținând o medie de doar 41 de puncte dintr-un posibil 100, în urma indicilor din SUA, Asia, Australia și a unor țări europene.

„O furtună de schimbări sociale și de mediu a creat o nevoie globală pentru companii de a dezvălui transparent modul în care tratează angajații, comunitățile și planeta,” a declarat Alexandra Diniță, partener regional GEM în România și fondator & managing partner al Free Communication. „Dacă marile companii, și nu numai, nu vor reuși să furnizeze informații ESG complete și convingătoare, ipocrizia greenwashing-ului va continua să se extindă.”

O singură companie românească s-a clasat în prima cuartilă de „transparență foarte mare” – compania de petrol și gaze OMV Petrom, care a obținut un total de 75 de puncte. Cea mai slabă performanță a fost înregistrată de Fondul Proprietatea SA, care a primit doar 13 puncte și ocupă locul 348 din 350 de companii analizate la nivel global.

1 OMV Petrom S.A. BET 20 75
2 Alro S.A. BET20 73
3 BRD Groupe Societe Generale S.A. BET 20 67
4 Banca Transilvania S.A. BET 20 66
5 S.N.G.N. Romgaz S.A. BET 20 60
6 One United Properties BET 20 57
7 Sphera Franchise Group S.A. BET 20 46
8 S.N.Nuclearelectrica S.A. BET 20 45
9 Aquila Part prod com BET 20 43
10 Societatea Energetica Electrica S.A. BET 20 37
11 Purcari Wineries Public Company Limited BET 20 34
12 Conpet S.A. BET 20 32
13 C.N.T.E.E. Transelectrica BET 20 31
14 S.N.T.G.N. Transgaz SA BET 20 30
15 TeraPlast S.A. BET 20 29
16 Bucharest Stock Exchange S.A. BET 20 24
17 TTS BET 20 21
18 DIGI communications N.V. BET 20 20
19 Medlife S.A. BET 20 16
20 Fondul Proprietatea BET 20 13

 

Comparând indicii între diverse regiuni, raportul GEM plasează companiile europene în fruntea clasamentului, cu un total mediu de 66 de puncte din 100. S&P 50 Asia a terminat pe locul al doilea cu 56 de puncte, în timp ce indicii majori din Statele Unite și Australia au avut fiecare o medie de 53 de puncte.

„Nu este surprinzător faptul că GEM a găsit o diferență atât de mare în raportarea transparenței în diferite țări și regiuni. Încă nu există un standard uniform, recunoscut la nivel internațional, în raportarea ESG și acest lucru ridică provocări pentru companii”, a declarat Ariane Hofstetter, co-fondatorul GEM și șeful departamentului de cercetare. „Chiar dacă există o utilizare pe scară largă a instrumentelor de evaluare importante, cum ar fi analiza materialității, vedem indicii ale lipsei de validitate și răspundere asupra rezultatelor.”

În ceea ce privește companiile românești, lipsa detalierii în raportările de sustenabilitate este evidentă. Cu o medie de 89 de pagini a rapoartelor, companiile din indicele românesc se află la coada celor zece indici globali studiați în ceea ce privește exhaustivitatea rapoartelor non-financiare (S-NFR). Doar rapoartele companiilor care formează indicii ASX50 (Australia), S&P 50 (SUA) și Hang Seng (Hong Kong) sunt în medie mai puțin detaliate.

În plus, proporția companiilor care au obținut o auditare externă pentru raportul de sustenabilitate este relativ scăzută, de 30%. Această situație este deosebit de problematică pe fondul schimbărilor care vor fi solicitate prin Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).

Mai mult, în categoria „Mediu” a raportului GEM, companiile din BET 20 au obținut un scor mediu de doar 44%, cu 40% mai mic decât companiile incluse în EUROSTOXX. Nivelul scăzut al acestui indicator pentru raportarea sustenabilității este dat de lipsa comunicării privind obiectivele și termenele de implementare, un indicator care plasează România mai slab decât toate celelalte țări, cu excepția Poloniei.

„Transparența companiilor din BET 20 este șocant de scăzută în comparație cu restul lumii, ceea ce înseamnă că firmele românești mai au foarte multe de făcut pentru a se alinia raportărilor globale privind sustenabilitatea”, a declarat Michael Diegelmann, co-fondator al GEM. „Investitorii și clienții doresc să cunoască datele din raportările ESG din motive întemeiate. Practicile de greenwashing înșală cetățenii în privința celor mai mari corporații din lume și a acțiunilor lor și în final asupra situației în care se află planeta”.

spot_img

Ultimele știri