Cum arată rapoartele ESG ale companiilor la nivel global? Superficiale, lipsite de veridicitate și credibilitate

Numeroase companii multinaționale sunt deficitare în raportarea de Mediu, Societate și Guvernanță (ESG), fapt ce nu trece neobservat de către investitori și opinia publică, potrivit unui nou raport prezentat marți de Global ESG Monitor (GEM).

„2022 a fost un an în care importanța problematicilor ESG a crescut exponențial”, afirmă Michael Diegelmann, cofondator GEM. „Crizele sociale și de mediu țin zilnic prima pagină a presei, iar corporațiile trebuie să comunice, clar și transparent, ce și cum anume fac în legătură cu aceste crize. Există progrese notabile, însă concluzia e că numeroase companii multinaționale sunt deficitare în raportarea ESG, fapt ce nu trece neobservat de către investitori și opinia publică, deopotrivă”.

Global ESG Monitor 2022 analizează 625 de rapoarte ESG publicate de 350 de companii incluse în indicii a 10 burse majore de valori de pe cele mai relevante patru piețe continentale – Europa, SUA, Asia și Australia. Monitorizări detaliate pe regiuni vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Puține sunt corporațiile care se apropie de scorul maxim de 100, așa cum e acesta definit de GEM Assay™, modelul analitic deținut și folosit de Monitorul GEM. Cel mai ridicat scor la nivel global în raportarea non-financiară este de 90, iar cel mai scăzut, de 7. Modelul GEM Assay™ analizează raportările ESG ale companiilor pe baza a 184 de criterii existente în aceste raportări. Rapoartele corporative ESG sunt necesare în multe situații, inclusiv ca reper în criteriile ESG folosite de investitori în luarea deciziilor financiare.

Comparând transparența raportărilor ESG pe cele patru zone continentale, punctajul mediu corporativ este de 66 din 100 în Europa, 56 din 100 în Asia și 53 din 100 – atât în Statele Unite cât și în Australia.

„Nu e o surpriză că Monitorul GEM a găsit diferențe atât de mari în transparența raportărilor ESG. Încă nu există un standard recunoscut și practicat la nivel internațional în raportarea ESG, iar acest fapt reprezintă în sine o provocare suplimentară pentru companii”, declară Ariane Hofstetter, cofondatoare și coordonatoarea departamentului de cercetare și monitorizare a GEM. „Cu toate că sunt folosite pe scară largă instrumente importante de analiză, precum așa-numita evaluare a materialității (materiality assessment), există încă multe abordări superficiale, inadvertențe, o lipsă de veridicitate și de credibilitate în rezultatele rapoartelor ESG ale companiilor”.

Marile companii europene dau tonul la nivel global în ceea ce privește transparența ESG

Cercetarea GEM relevă, de pildă, foarte clar faptul că marile companii europene dau tonul la nivel global în ceea ce privește transparența ESG – nouă din cele mai bine plasate 12 companii sunt din Europa, iar trei din Asia. Compania cu cel mai mare scor – implicit cu cea mai transparentă comunicare ESG – este gigantul energetic Italian Enel SpA.

Loc Companie Index GEM ASSAYTM SCORE (din 100)
1 Enel SpA EUROSTOXX 90
2 Iberdrola SA EUROSTOXX 87
3 CRH PLC EUROSTOXX 84
Vonovia SE EUROSTOXX 84
5 Industria de Diseno Textil SA EUROSTOXX 81
6 Deutsche Post AG EUROSTOXX 80
7 TotalEnergies SE EUROSTOXX 78
8 Anta Sports Products Ltd S&P 50 (Asia) 77
Banco Santander SA EUROSTOXX 77
Fubon Financial Holding S&P 50 (Asia) 77
Schneider Electric SE EUROSTOXX 77
Tencent Holdings Limited S&P 50 (Asia) 77

 

GEM monitorizează, analizează și structurează informațiile despre această transparență folosind GEM ASSAYTM, un instrument propriu de cercetare actualizat anual în funcție de dinamica și de evoluțiile piețelor.

La baza modelului de operaționalizare a transparenței folosit de GEM ASSAYTM se află normele de bune practici din Global Reporting Initiative (GRI), ISO Standard 26000, World Economic Forum (WEF) and Accountability.

Global ESG Monitor își are sediul la Wiesbaden (Frankfurt), în Germania, cu birouri partenere în Washington DC, Melbourne, Kuala Lumpur, Hong Kong, Varșovia și București.

spot_img

Ultimele știri