Ionut Purica: FOREN 2008

Intre 15 si 19 iunie 2008 a avut loc, la Neptun, Conferinta Regionala de Energie. Aceasta este organizata la fiecare doi ani de Comitatul Membru Roman al Consiliului Mondial al Energiei. Aceasta editie este a noua – se creeaza deja o traditie.

Text de Ionut Purica

Conferinta are o componenta de prezentare de lucrari si mese rotunde pe teme de interes, precum si o componenta de prezentare de tehnologii in cadrul unei expozitii dedicate. Pe langa evenimentele de mai sus a avut loc si semnarea unui acord de intelegere intre ENEL, EoN si Termoelectrica pentru inceperea analizarii unui proiect de Centrala Termica la Braila. Aceasta semnare arata ca potentiali concurenti in domeniul distributiei, cum sunt ENEL si EoN in Romania, se pot asocia pentru dezvoltarea unui obiectiv important de investitie in domeniul generarii. Cum programul conferintei se poate gasi pe site-ul CNR-CME, nu vom intra in detalii.

Lucrul pe care vrem sa-l subliniem este situatia generala regionala a energiei pe fondul careia s-a desfasurat conferinta.

Geostrategic
: Rusia este in plina dezvoltare de proiecte de alimentare a UE cu gaz si petrol care privesc regiunea sud-est europeana. Este vorba despre conducta submarina South-Stream, care pune in inferioritate proiectul NABUCCO dezvoltat de tarile din regiune. In plus, acordurile cu sarbii si bulgarii (inclusiv cel legat de centrala nucleara de la Belene) constituie o penetrare cu investitii in energie in spatiul UE. Legat de NABUCCO, Ungaria a numit recent un ambasador a carui sarcina este accelerarea realizarii proiectului. Gazul din nordul Africii este controlat de Algeria si Libia, iar gazul si petrolul din Marea Nordului se termina intr-un orizont ingrijorator. Mai mult, China face presiuni pentru a creste debitele de gaz si petrol din Caspica trimise spre est. De altfel, pretul actual al petrolului este legat si de cererea importanta din Asia. UE discuta tot mai intens intarirea sistemelor electrice interconectate. De interes pentru noi poate fi cablul electric de la Constanta la Istanbul destinat sa faciliteze transferul de energie electrica in cadrul unei piete sud-est europene care devin din ce in ce mai importanta.

Tehnologic: se vorbeste tot mai mult despre surse alternative (regenerabile, nucleare, hidrogen), despre cresterea eficientei energetice si despre reducerea emisiilor de CO2. Programul 3 x 20% (regenerabile, eficienta energetica si emisii de CO2) este lansat de UE pe fondul celor spuse mai sus.

Este de remarcat un alt aspect important care apare in contextul respingerii de catre Irlanda a Tratatului de la Lisabona (destinat sa inlocuiasca neacceptata Constitutie a UE de catre francezi si olandezi), anume faptul ca, in probleme de asigurare a energiei, comportarea statelor din UE dovedeste lipsa totala a unui "acquis communautaire". Regula este fiecare pentru el in relatia cu Rusia, nordul Africii si alte surse posibile.

Exista insa o convergenta in construirea de centrale nucleare, pentru care se anunta 70 de unitati pana in 2030 (greu de presupus ca se vor realiza, dar numarul indica vointa de reimplementare a nuclearului neglijat in ultimele doua decenii).

Pentru ca vorbeam despre tehnologie aplicata la scara mare, se preconizeaza si solutii de sisteme electrice interconectate care sa foloseasca zonele din sudul UE si din nordul Africii pentru dezvoltari masive de panouri solare fotovoltaice, care, combinate cu biomasa energiei geotermale si cu potentialul eolian de pe continent, sa asigure alimentarea cu energie electrica. Evident, aceasta retea ar contrabalansa retelele de gaz metan din Rusia si din nordul Africii.

Lateral thinking

Amenintarea energiei in cantitati insuficiente conduce la solutii de implementare de tehnologii nu numai in domeniul generarii. Vom ajunge sa reanalizam consumul chiar legat de nevoi umane de baza. Dam mai jos un exemplu la extrem de ce se poate imagina din punct de vedere tehnologic.

Sa luam iluminatul public. De ce ne trebuie lumina noaptea? Evident, pentru ca nu vedem in "intuneric". Ganditi-va insa ca in loc de investit in sisteme de iluminare, chiar cu becuri eficiente, vom da intregii populatii ochelari in infrarosu. Toata lumea va vedea noaptea, deci nu va mai fi nevoie de iluminare. Cata economie de energie si scadere de emisii de CO2 ar rezulta… Tehnologia vederii in infrarosu este deja disponibila, ganditi-va insa la valul urmator de tehnologie – genetica. Daca se modifica ochiul pentru a vedea noaptea? Daca se modifica sistemele biologice de incalzire a organismului pentru a rezista pana la -20 0C si pana la +40 0C, cata economie de caldura, iarna, si de conditionare a aerului vara!

Nu stim ce alte elemente vor influenta evolutia omenirii, dar este clar ca energia este unul dintre cele mai importante.

Biocombustibil sau hrana?

Sa revenim la un alt aspect care a fost relevat in FOREN 2008: biocombustibilii. Problema este vazuta azi in toata complexitatea sa. Mai putin teren pentru culturi agricole in detrimentul culturilor alimentare conduce la distorsionari economice importante pe piata alimentelor. Acestea se simt intai in zonele care depind de ajutoare internationale pentru alimente – nu le mai primesc in cantitatile anterioare -, evident apar miscari sociale.

Vom ajunge oare sa avem alaturi de migratiile induse de mediul inconjurator si migratii induse de disponibilul de alimente. Cum vor reactiona economiile dezvoltate? De la primirea cu bratele deschise (putin probabila) pana la extrema construirii de ziduri de separatie (termenul de ziduri este un eufemism), se poate imagina orice. Va incepe o noua epoca de mutatii de populatie catre zonele ramase putin ocupate pe planeta (ex. Amazon, Antarctica, Mongolia), asa cum secolul al XIX-lea a vazut ocuparea Americii de Nord, Americii de Sud si Australiei? Sau vom introduce politici chineze de control al populatiei? Sau vom face un razboi din motive demografice care va distruge doua-trei miliarde de persoane – nu este recomandat? Sau natura va avea grija sa produca suficiente catastrofe legate de schimbarea climatica? Sau vom trai o noua gripa aviara care dupa Primul Razboi Mondial a ucis peste 50 de milioane de persoane – cu marile aglomerari de azi, cifra ar fi cu cel putin doua ordine de marime mai mare. Sau vom dezvolta la timp zborul spatial si vom coloniza Sistemul Solar? Sau vom gasi solutia unei omeniri stabile in armonie cu planeta?

Lasam la alegerea cititorilor ce solutie sau grup de solutii cred ca se va aplica mai bine, dar, uram, in spiritul vechiului banc in care pesimistul spune "nu se poate mai rau decat atata", iar optimistul raspunde "ba da, se poate", sa fim optimisti.

In orice caz, la FOREN 2008 viziunea dezvoltarii energiei Romania este constienta de toate provocarile si oportunitatile pe care le-am mentionat mai sus. Un om prevenit valoreaza cat doi. si, din acest punct de vedere, energeticienii din Romania isi pastreaza un spirit al profesiei lor "esprit de corps" care da sperante pentru viitorul
comun in UE si in regiune.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri