Investitorii din domeniul energiei regenerabile pot da statul în judecată

Modificarea legislației de sprijin privind certificatele verzi a creat o serie de probleme investitorilor din domeniul energiei regenerabile care în prezent sunt la limita supraviețuirii. Ca urmare a seriei de modificări legislative abuzive de la mijlocul lui 2013, multe companii din sectorul energiei regenerabile au avut pierderi semnificative care se ridică la aproape un miliard de euro.

eoliene

 

Credem că o soluție pentru recuperarea pierderilor companiilor din domeniul energiei regenerabile este începerea unui demers juridic de arbitraj internațional. Nu este simplu, dar este posibil și avem motive să credem că poate să fie un succes”, susține Ciprian Glodeanu, partener Wolf Theiss România și președinte al Asociației Române pentru Energie Fotovoltaică (RPIA).
Acesta consideră că statul român a păcălit investitorii atrăgându-i voit într-o capcană schimbând peste noapte și fără nici o bază solidă legislația. De asemenea, modificările aduse legislației privind cota anuală obligatorie de certificate verzi au dat peste cap planurile investitorilor. Cota obligatorie din 2016 este de 12.15%, cu 5 procente mai mică decât nivelul stabilit inițial. Practic, prețul certificatelor verzi a ajuns la valoarea minimă stabilită în lege în mod artificial printr-o manipulare legislativa și nicidecum prin mecanismele pieței prevăzute în legislație.
Investitorii pot alege între un litigiu sau arbitraj, în România sau la nivel internațional, în baza Energy Charter Treaty, la care România este parte, sau a tratatelor de investiții existente. Investitorii trebuie să decidă dacă merg pe această cale. Împreună cu partenerii noștri de la Gorg Rechtsanwalte Cologne putem pune bazele unui proces de arbitraj împotriva statului român, dacă aceștia își doresc”, a declarat Ligia Cecilia Popescu, pPartener Wolf Theiss și coordonator al practicii de litigii.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri