De ce să devii investitor în energie verde

Peste 500 de români au ales să devină investitori în Cooperativa de Energie, prima cooperativă de energie verde din România. Pentru că mai sunt doar două zile până la încheierea campaniei, am vrut să înțelegem de ce au ales unii dintre ei să facă această investiție.

Cooperativa de Energie desfășoară până pe 1 mai campania „Investim în energie verde” care are scopul de a strânge aproximativ 400.000 de euro pentru achiziția unei firme furnizoare de energie. Este vorba despre Apuron Energy, fondată în 2012 și care, în prezent, are un număr de 140 de clienți, persoane juridice de dimensiuni medii și mari. Volumul mediu anual de energie vândut este de 40 de GWh.

SomEnergia, cea mai mare cooperativă de energie regenerabilă din Spania, a decis să sprijine Cooperativa de Energie în acest proces prin acordarea unui împrumut de 100.000 de euro, adică peste 25% din suma necesară. Diferența prețului de achiziție va fi finanțată prin participarea membrilor cooperatori, care astfel devin investitori în energie verde.

Concret, membrii cooperatori vor acorda cooperativei un împrumut cu dobândă – de minimum 500 de lei -, cu două perioade de investiție:

  • pentru 1 an – dobândă de 3,7% pe an;
  • pentru 5 ani – dobândă de 5,2% pe an, plătită în fiecare an.

La finalul perioadei, investitorul va putea alege fie să retragă suma respectivă, fie să continue cu o nouă investiție, la o nouă dobândă. Retragerea sumei se face cu o informare cu cel puțin 30 de zile înainte de scadență, ulterior împlinirii termenului, dar nu înaintea împlinirii perioadei alese.

„La fel ca orice altă afacere, cooperativa prezintă riscuri și poate falimenta, iar în cazul în care se va întâmpla, banii pot fi parțial sau complet pierduți. De obicei, investițiile în energie sunt făcute pe o perioadă mai lungă de timp. De aceea, recomandăm ca sumele depuse să nu fie foarte importante pentru situația financiară imediată”, au transmis reprezentanții Cooperativei.

Motivațiile investitorilor

De la jumătatea lunii februarie și până acum, 568 de români au ales să fie investitori în prima cooperativă de energie verde din România. La această oră, Cooperativa a strâns – din împrumutul SomEnergia și prin investitori – 92% din suma necesară.

„Mi se pare minunat că în România sunt oameni deja conștienți de importanța energiei regenerabile încât să investească bani în acest proiect și să contribuie la creșterea pieței de energie verde de la noi din țară”, a spus Roxana Pencea Brădățan, coordonator campanii Declic, pentru Green Report.

Ea este membru în Cooperativa de Energie de un an, iar în această primăvară a fost aleasă de ceilalți membri – în urma susținerii unor proiecte – să facă parte din consiliul de administrație. Își propune ca la jumătatea lunii mai să comunice comunității Declic (de aproape un milion de persoane) despre opțiunea de a alege Cooperativa ca furnizor de energie.

Cred că fiecare dintre noi poate juca un rol activ în a încuraja inclusiv piața din România să producă și să furnizeze energie din surse regenerabile. Și cred că puterea noastră individuală de consumatori este foarte importantă în a contribui în felul ăsta la schimbarea consumului energiei din combustibili fosili și, implicit, a contribui la prevenirea și combaterea schimbărilor climatice. Este unul dintre lucrurile foarte concrete pe care noi, ca indivizi, le putem face pentru a influența politici publice – pentru că va crește cererea de energie din surse regenerabile, deci și oferta”, a mai spus Roxana.

Dinu Drog, unul dintre membrii fondatori, subliniază importanța pe care o are campania Cooperativei prin care românii pot deveni investitori, pentru o tranziție către o economie mai curată.

„Așa cum multă lume este atentă ce consumă, ce fel de mâncare, și se uită la etichetele din supermarket, așa poate e important să fim și un pic mai conștienți de ce tip de energie consumăm acasă sau la serviciu. Asta face Cooperativa, pune la dispoziția oamenilor obișnuiți un instrument prin care poate să facă o schimbare. Un pas concret prin care poate să contribuie la o economie mai curată: să investească în energie verde. Cineva care poate se gândea că nu poate să facă nimic și era frustrat sau pasiv, acum are la îndemână niște pârghii prin care să acționeze în concret”, a spus el.

Jurnalista Teodora Ghenciu a ales să se număre printre investitori ca să-și diminueze amprenta de carbon și să contribuie la încetinirea procesului de încălzire globală.

„Când am început să devin conștientă de impactul stilului meu de viață asupra mediului era deja prea târziu ca să mă mai axez pe ce era mai important de fapt, sursa de lumină și de încălzire pentru casă. Nu mai puteam să îmi pun panouri solare, nu mai puteam să îmi produc eu însămi energia și mi-a părut foarte rău. Când am aflat însă de Cooperativa de Energie și de promisiunea lor că îmi vor livra doar energie curată la priză, chiar dacă nu am panouri și că este suficient să îmi mut contractul de lumina la ei, am început din nou să am speranță”, a povestit Teodora.

Potrivit lui Dinu, energia furnizată de Apuron Energy este 100% din surse regenerabile, certificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Irina Breniuc, activistă de mediu, a povestit pentru Green Report că s-a alăturat Cooperativei – ca membru și, apoi, investitor, din același motiv: de a reduce impactul pe care îl are asupra mediului.

„Producția de energie este pe primul loc la emisii dintre toate activitățile întreprinse de om. Are cea mai mare pondere și în calculul amprentei mele de carbon, alături de hrană, cam jumătate de tonă de dioxid de carbon din totalul de vreo 2.5 tone cât am avut în 2020. Energia regenerabilă vine și ea cu un cost pentru mediu, dar este momentan cea mai bună soluție pe care o avem”.

În viitor vor urma proiecte de investiții prin care Cooperativa va dezvolta capacități proprii de  producție de energie verde, a mai precizat Dinu. Iar în viitorul foarte apropiat, Cooperativa de Energie va lansa ofertele comerciale către persoane fizice și juridice care vor dori să-și mute contractul de furnizare.

spot_img

Ultimele știri