Investitiile in fotovoltaic devin atractive

Desi, pana acum, proiectele de finantare pentru centralele fotovoltaice nu prezentau interes pentru piata bancara, odata cu scaderea investitiilor necesare in dezvolatrea acestora sectorul solar ar putea fi privit cu mai multa ingaduinta de catre institutiile financiare.

“Daca anul trecut a fost unul foarte greu pentru energia solara, cand cei mai multi dintre producatori au vandut de pe stoc la preturi sub costul de productie, anul acesta este vazut ca unul de consolidare pentru industria de profil. Vor rezista cei cu putere financiara”, a declarat Maria Samoila, key account manager, REC Solar Germany.

Potrivit unor date prezentate in 2011 de companiei de consultanta Capital Parteners, investitia necesara pentru 1 MW solar instalat era cuprinsa intre 2 milioane euro si 2,5 milioane euro, in momentul actual, conform Marianei Samoila, pentru 1 MW instalat investirorii interesati ar trebui sa aiba intre 1,2 si 2 milioane euro. “Preturile variaza in functie de segmental caruia ne adresam, daca vorbim de instalatii “roof top” sau pe sol”, a adaugat reprezentantul REC Solar Germany.

Samoila a subliniat ca preturile vor continua sa scada, acest trend putand fi o veste buna pentru cei care vor sa investeasca in industria fotovoltaica. “Incercam sa facem si institutiile bancare sa inteleaga ca industria solara nu mai este, asa cum se obisnuia sa se spuna, cea mai scumpa si cea mai inaccesibila. Poate fi accesibila daca in spatele investitiei exista sustinere financiara si vointa. Daca s-a putut in Bulgaria si Ucraina de ce nu ar fi posibil si in Romania?”

De asemenea, Valentin Macec, country manager PhonoSolar, considera ca desi, in momentul de fata, instalatiile fotovoltaice beneficiaza de cel mai mare numar de certificate verzi investitiile in acest segment intarzie sa apara.

"Principala problema este legata de finantare sau mai corect spus cofinantare, mai ales ca piata abunda de proiecte care implica finantari de peste 5 milioane de euro/proiect. Bancile, chiar daca multinationale, nu au expertiza locala necesara si considera volatil creditarea celui mai bun business al momentului, intr-o piata cu exces de lichiditate", a declarat, pentru Green Report, Valentin Macec.

Country managerul PhonoSolar este de parere ca anul in curs este propice pentru dezvolarea proiectelor fotovoltaice, investitorii beneficiind de toate conditiile.

"Cine asteapta sa dezvolte capacitati de peste 10 MW care se realizeaza in mai mult de 10 luni sau cine asteapta cumparatori, cred ca va beneficia de alte conditii, mai putin favorabile. Deschiderea din parte finantatorilor, pentru care este o oportuninate extraordinara in aceste vremuri, ar fi principalul motor al fotovoltaicului si nu in ultimul rand sprijinul real, in conditiile legii fara exagerari, al autoritatilor locale, pentru care energia verde este una din ultimele sanse de a atrage investitii certe", a subliniat Macec.

Potrivit datelor prezentate de consilierul OPCOM Gherghina Vladescu, la finalul primului trimestru al anului 2012, in Romania existau sase producatori de energie din sursa solara, cu o putere instalata de 2,14 MW.

Foto: georgiasolarpowergroup.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Piata romaneasca de fotovoltaice in proces de formare

Eclipsa de certificate in fotovoltaic

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri