Investitiile in bioenergie sunt mai riscante decat alte “energii verzi”

Investitiile in domeniul bioenergiei sunt mai riscante decat cele referitoare la alte surse regenerabile, cum ar fi energia solara si cea eoliana, a declarat Gabriela Florea, reprezentantul Centrului de Competenta pentru Energii Regenerabile de la Viena.

Centrul de la Viena apartine societatii Unicredit Leasing si este specializat in acordarea de credite pentru “energii verzi”.

In cadrul conferintei de la Bucuresti pe tema bioenergiei, doamna Gabriela Florea, coordonator de tara pentru Slovacia, Ungaria si Romania, a explicat ca institutia sa aplica anumite “standarde de finantare” a proiectelor. Potrivit acestor standarde, din punct de vedere financiar biomasa si biogazul sunt resurse mai riscante decat domeniile fotovoltaic si eolian.

Riscurile rezulta din mai multe aspecte tehnice. De exemplu, in bioenergie nu exista siguranta resurselor, iar pe de alta parte este necesar un capital financiar mare, atat initial cat si pe parcursul exploatarii investitiei.

Culturile de plante energetice concureaza productia de alimente

Un alt aspect al bioenergiei este legat de “riscurile reputationale: concurenta cu productia agricola pentru uz alimentar si interdictia aprovizionarii cu resurse din alte tari, pentru ca, in acest ultim caz, din cauza transportului, energia verde nu ar mai fi verde”, explica Gabriela Florea.

De altfel, proiectele bioenergetice sunt considerate proiecte locale. Pentru proiectele de biomasa, considerate proiecte forestiere, se accepta resurse aduse de la cel mult 70 de kilometri, iar pentru proiectele de biogaz, incadrate in categoria celor agricole, se accepta resurse aduse de la cel mult 30 de kilometri distanta.

In cazul in care constuctorul unei instalatii de biogaz foloseste materie prima din ferma proprie, banca ii ofera credit doar daca ferma are cel putin 1000 de capete de bovine sau porcine, pentru a avea garantia ca investitia va fi rentabila.

Cu toate acestea, riscurile in bioenergie nu pot fi eliminate complet. Conform contractului de finantare, imprumutul este garantat chiar cu investitia energetica. In cazul in care investitorul in bioenergie nu returneaza imprumutul, banca din Austria intra in proprietatea investitiei. In acest ultim caz, banca nu isi va recupera banii prin vanzarea echipamentelor “la bucata”, ci prin vanzarea intregii afaceri catre un alt investitor.

Mihai Diac

Foto: cutcaster.com

Citeste si:

Namolul din statiile de epurare poate fi transformat in combustibil

Centrala de la Govora va folosi drept combustibil salcia energetica

In Romania functioneaza sapte instalatii de biogaz

spot_img

Ultimele știri