Namolul din statiile de epurare poate fi transformat in combustibil

Namolul rezultat din statiile de epurare a apei, a carui depozitare a devenit deja o problema pentru orasele Romaniei, poate servi la producerea de gaz combustibil, au anuntat specialistii prezenti la conferinta pe tema bioenergiei de la Bucuresti.

Pana in prezent, din namolul de epurare se putea obtine biogaz, dar randamentul intregului procedeu – de la obtinerea biogazului, prin fermentatie, pana la arderea biogazului – era destul de redus.

Fermentatia namolului este deja utilizata pentru a produce biogaz in mai multe regiuni ale Romaniei, dar are un mare dezavantaj: fermentatia lasa in urma o mare cantitate de reziduuri, care sunt greu de valorificat.

Noul procedeu, prezentat la conferinta de astazi de directorul general al firmei romano-germane B-Team, Gabriel Istoc, presupune “arderea” namolului sau, mai corect spus, gazeificarea acestuia. In urma gazeificarii se obtine gaz de sinteza, cu o mare concentratie de metan.

“Cantitatea de deseuri rezultate prin gazeificare este mult mai mica, aproape de zero, iar randamentul producerii de energie din namol, prin gazeificare, este mai bun decat prin biogaz”, a declarat Gabriel Istoc pentru Green Report.

Ca si gazul metan sau biogazul, gazul de sinteza poate fi utilizat in centrale cu cogenerare, pentru a produce simultan energie termica si curent electric.

Tehnologia de gazeificare a namolului este de provenienta germana si ar putea fi introdusa in Romania anul viitor.

Mihai Diac

Foto: www.apaterm.ro/pages/statieepurare.html

Citeste si:

Romania – sufocata in namolul statiilor de epurare
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri