Investitiile totale necesare pentru conformarea cerintelor de protectie a mediului a Electrocentrale Deva se ridica la peste 81 milioane de euro, a declarat in exclusivitatea, pentru Green Report, Florin Marza (foto), persoana desemnata de Ministerul Economiei sa formeze Compelxul Energetic Hunedoara.
„Investitiile sunt necesare pentru instalatiile de desulfurare si evacuare in slam dens a cenusii la grupurile 3 si 4 ale Electrocentrale Deva. Am stabilit contactul cu Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si speram sa obtinem un credit cu garantii guvernamentale. Creditul ar reprezenta aproximativ 2/3 din valoarea totala necesara investitiilor”, a declarat Florin Marza.
Electrocentrale Deva are o putere instalata de 1.285 MW si sase grupuri energetice: 5 x 210 MW si 1 x 235.
Potrivit acestuia termenul limita pentru respectiva investitie era stabilit pentru sfarsitul anului trecut insa s-a reusit obtinerea prelungirii acestuia cu inca un an.”Am reusit sa prelungim termenul tocmai prin faptul ca am putu demonstra ca depunem toate eforturile in acest sens. Anul trecut am reusit sa obtinem finatarea pentru instalatiile necesare de la Electrocentrale Paroseni. Am obtinut 67 milioane de euro, bani care au venit atat de la BEI, cat si de la Ministerul Finantelor, fiecare participand cu cate 50%”, a mai declarat, pentru Green Report, Florin Marza.
Garantia guvernamentala a fost folosita si in cazul investitiilor de 78 milioane de euro de la Complexul Energetic Craiova. “Proiectele de mediu pentru care Complexul Energetic Craiova S.A. va primi garantii Eximbank sunt reprezentate de instalatia de desulfurare a gazelor de ardere blocul nr.7 SE Isalnita si instalatia de desulfurare a gazelor de ardere blocul nr.8 SE Isalnita. Valoarea celor doua credite contractate este de circa 78 milioane euro”, au declarat, pentru Green Report, reprezentantii CE Craiova.
Printr-o decizie a Guvernului, Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni vor fuziona sub denumirea de Complexul Energetic Hunedoara care va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor de huila.
Complexul Energetic Hunedoara va prelua toate drepturile si toate obligatiile fostelor societati comerciale supuse fuziunii si va participa la licitatia ce va fi organizata pentru achizitionarea activelor viabile din Compania Nationala a Huilei (CNH). E vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, Unitatea de Exploatare si Preparare a Carbunelui, Statia Miniera de Salvare si partea administrativa a CNH.
Citeste:
Investitii de mediu la CE Craiova
Megawati desulfurati, la Turceni
Electrocentrale Paroseni primeste 32 milioane euro pentru investitii de mediu
Unitatile de la Rovinari si Turceni, inchise daca nu se investeste in energii curate