În orașe, betoanele înghit din ce în ce mai mult spațiu verde și înălțimile până nu demult tapetate de cer. Un grup de clujeni s-a implicat în cartierul Mănăștur, într-un spațiu mare, verde, unde au adunat în jurul lor o comunitate de copii, tineri și adulți care învață cum să îngrijească și să lupte pentru sănătatea cartierului, prin artă, grădinărit și crearea unui dialog cu autoritățile. Atât locul, cât și echipa celor implicați se numesc acum La Terenuri.
În urmă cu vreo 30 de ani, mulți oameni s-au mutat de la țară la oraș, ca să lucreze în fabrici. O parte din ei au ajuns să locuiască în blocurile din cartierul clujean Mănăștur. În fața blocurilor era un teren viran, un spațiu public, pe care câțiva locatari l-au împărțit, l-au arat și au făcut grădini de legume.
Prin preajma blocurilor mai sunt garaje, un fel de șanț cu un pârâu, o parcare în proces de construire, niște terenuri de sport etajate, care coboară dinspre pădure, și un spațiu mare, cu iarbă și 2-3 pomișori.
Spațiul ăsta mare cu iarbă verde a devenit locul „de joacă” al unui grup de tineri dornici să se implice în comunitatea din Mănăștur.
Bogdan, unul dintre cei cinci tineri care formează nucleul de La Terenuri, ne-a povestit că totul a început în 2012, cu un proiect european de intervenție culturală, organizat de Colectiv A, un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj.
Proiectul se numea Landscape Choreography și avea ca scop aducerea la viață a unor spații abandonate. Oamenii de la Colectiv A și câțiva artiști activiști din Europa au cunoscut o parte din oamenii din comunitate și au lucrat împreună cu ei: au făcut, inițial, o grădină și o scenă.
Cu mai mult timp în urmă, pe terenul mare, plin cu iarbă, mai erau niște grădini. Dar primăria le-a distrus, pentru că „nu arătau bine”, spune Bogdan. Spațiul s-a transformat într-un loc nefolosit, pe care mai creșteau doar buruieni și grămezi de gunoaie.
În mod simbolic, tinerii au făcut o nouă grădină de legume, a tuturor, în locul celei rase de primărie. Au lucrat pământul și au semănat legume, ierburi și flori împreună cu copiii din cartier.
Locul în care se aruncau gunoaie e, acum, un loc pentru oameni. Bogdan și colegii lui au construit o arenă, un fel de octogon cu un diametru de vreo 5-6 metri, care îi ajută pe cei din zonă să se-adune la un loc, să stea față-n față, să se cunoască și să comunice.
Scena au construit-o pentru ca oamenii din cartier să aibă un cadru în care să poată să desfășoare diverse activități: concerte, teatru, festivaluri, orice își doresc. L-au făcut din diverse materiale reciclate, l-au vopsit în culori vesele.
După ce au cunoscut oameni și au lucrat împreună, au simțit că implicarea lor contează, și ar putea să dea roade, așa că s-au hotărât să continue. De-atunci au trecut trei ani. Au mai construit și un amfiteatru mobil, din lăzi de bere și bucăți de lemne și au organizat de-a lungul timpului numeroase evenimente și întâlniri de lucru și organizare cu toți cei dornici să contribuie.
Munca începe să dea roade
Când se sărbătoresc Zilele Mănășturului, oamenii din cartier împreună cu echipa La Terenuri organizează și ei evenimentul lor, separat de cel al primăriei. Sărbătoarea asta îi conectează și mai mult.
Echipa profită de ocazie să strângă semnături pentru diverse lucruri de care are nevoie comunitatea. De pildă, anul ăsta vor să ceară ca, în zona în care e un parc mic pentru copii, primăria să instaleze și o toaletă, o sursă de apă și curent. Îi mai întreabă pe oameni cu ce ar vrea să se implice, și le iau datele de contact, ca să-i poată chema la activități.
Unii oameni din zonă au început să ia inițiativă. La unul dintre evenimente, cei care vedeau pentru prima oară grădina de legume erau extrem de încântați, nu știau că pot să vină să ia din grădină, dar și să aibă grijă de ea.
Câțiva dintre ei au observat că ar trebui rărită floarea soarelui. „Dar știți cum se face? Dacă știți, dați-i drumul, că e la liber, oricine poate să facă”, le-a zis Bogdan. Şi oamenii s-au pus pe treabă, au rărit mai bine de jumătate din grădină, iar Bogdan s-a bucurat „că în sfârșit se întâmplă lucruri și fără implicarea noastră și vine inițiativa din partea oamenilor. A durat foarte mult până să le explicăm că e o grădină comună, adică dacă ai nevoie de ceva din grădina aia, du-te ia-ți”, povestește Bogdan.
Grădina e una dintre marile bucurii ale echipei, pentru că merge din ce în ce mai bine. Anul ăsta a ieșit foarte bine tot ce au plantat, de la rucola și muștar la fasole și hrișcă. Ei implementează multe tehnici de permacultură, ceea ce reduce semnificativ munca pe care trebuie să o depună omul în îngrijirea solului și a plantelor.
„Vrem foarte mult să se implice oamenii din zonă, nu vrem doar să oferim chestii, vrem să facem împreună cu ei. Cei mai receptivi sunt copiii, dar de exemplu, și la Manhattanshtur, evenimentul organizat de adolescenți, o să strângem semnături și o să identificăm oamenii care vor să ne ajute să facem un amfiteatru fix în fața scenei”, mai povestește Bogdan.
O altă mare bucurie, pentru ei, e implicarea copiilor și tinerilor, care sunt deja membri activi ai societății.
Teen Nation, un grup de adolescenți care se implică în comunitate prin artă
Inspirați de tot ce se întâmpla, câțiva adolescenți pasionați de teatru s-au pus și ei pe treabă. Se numesc Teen Nation, iar anul ăsta au ajuns să organizeze propriul lor festival: Manhattanshtur. Echipa La Terenuri i-a ajutat pe adolescenți să scrie un proiect prin care au obținut bani publici din Bugetul Participativ de Tineret. Au adunat talente de toate felurile de la școlile din cartier și au creat un context prin care cu toți să-și poată arăta munca și pasiunile, alături de artiști mai cunoscuți de-ai locului: practic, două zile îmbibate de cultură locală.
Inițiatorul Teen Nation e Alex, care are 16 ani și „el mișcă oamenii”, îmi povestește Bogdan cu mândrie.
Alex coordonează trupa Teen Nation, o trupă de teatru care a luat naștere acum doi ani, dintr-o joacă și fără a avea vreun nume. Atunci erau doar niște adolescenți cărora le făcea plăcere să joace niște roluri prin care să transmită un mesaj publicului. Debutul oficial, când și-au luat și numele de Teen Nation, a avut loc în cadrul evenimentului Play Mănăștur, în toamna anului trecut.
Trupa a luat parte la toate evenimentele organizate La Terenuri: Play Mănăștur, Halloween, Zilele Mănășturului și Manhattanshtur Festival, pe care, de fapt, l-au organizat chiar ei, împreună cu DJ Darius, special pentru comunitatea tânără din cartier.
„Vrem să arătăm lumii că nu toți tinerii din ziua de azi sunt la fel. Nu toți preferă să stea pe un smartphone în fața blocului mâncând semințe. Noi suntem altfel. În toate reprezentațiile noastre am transmis un mesaj care sperăm că a fost receptat de către comunitate, pe teme despre părinti vs adolescenți, invizibilitatea socială în rândul tinerilor sau dragostea falsă”, spune Alex. Toate piesele pe care le joacă sunt scrise, regizate și puse în scenă chir de ei, membrii trupei.
Alex a învățat multe, multe lucruri de când se implică în organizarea evenimentelor, și crede că dacă nu ar fi existat inițiativa La Terenuri, nu ar exista nici Teen Nation, ei ar fi doar „un grup de tineri care speră să urce pe o scenă.”
Mănășturenii încep, încetul cu încetul, să înțeleagă faptul că se întâmplă lucruri în cartier, și că nu sunt organizate de primărie. Sunt încă destul de multe lucruri care trebuie soluționate, însă Alex crede că munca lor nu e în zadar, și va aduce roade.
„Mi-aș dori ca cei din comunitate să înțeleagă faptul că dacă ei nu vor reacționa, La Terenuri așa cum îl cunoaștem noi, nu va mai exista, în locul său vor fi construite blocuri și parcări. Totodată coumunicarea e foarte importantă, dacă aceasta nu există între membrii comunității, nu se va întâmpla nimic”, explică Alex.
Terenurile verzi s-ar putea transforma în blocuri
Momentan lucrurile merg înspre bine, în comunitatea din Mănăștur. Necazul e că o parte din terenul ăsta tot mai deschis pentru oameni, va fi în curând recuperat de vechii proprietari. Iar ei pot să îl vândă investitorilor, care vor să facă blocuri.
Oamenii din inițiativa La Terenuri și-ar dori ca autoritățile să înțeleagă importanța spațiului verde și a grădinilor de legume dintre blocurile din Mănăștur, și să le salveze, despăgubindu-i pe proprietari. Asta s-a întâmplat, de exemplu, în Mărăști, un alt cartier din Cluj-Napoca, unde spațiu verde numit „Între lacuri” se afla într-o situație similară.
Dar încă nu se știe cum vor decurge lucrurile. Între timp, echipa La Terenuri vrea să îi pregătească pe oameni, așa încât să fie uniți și hotărâți să nu renunțe când se vor lovi de presiuni și greutăți în planul lor de a ține în viață plămânul cartierului.
Planuri de viitor
Anul ăsta, echipa La Terenuri a refăcut scena, care în timp s-a distrus. Au organizat din nou un festival în paralel cu Zilele Mănășturului, iar Teen Nation a organizat Manhattanshtur, propriul lor festival pentru tinere talente ale cartierului.
Mai au încă mult de muncit. Au adus două containere mari pe care vor să le transforme într-un depozit și un spațiu de întâlniri. Vor să mai construiască un amfiteatru fix și să repare terenurile de sport, ca să poată organiza concursuri sportive.
Dar cel mai mult, Bogdan și colegii lui vor să crească un nou nucleu, care să preia ceea ce fac ei acolo. Își doresc să găsească oameni care știu cum să își mobilizeze și inspire vecinii, care să știe să se organizeze, să ceară autorităților lucruri de care au nevoie în cartier și, cel mai important, ca orice s-ar întâmpla, să știe să identifice care e binele comunității, al cartierului și al mediului. Iar apoi să lupte pentru asta, oricât de dificil ar fi.
Sursă foto: La Terenuri & Teen Nation
Mai citește și: