Intelect Parc este un spațiu în aer liber în care copiii se pot juca, chiar și iarna, cu jocuri cu piese în mărime uriașă. Fondurile necesare au fost colectate de elevii voluntari ai unei asociații. Următorul pas, în primăvară, ar fi ca parcul să fie dotat cu leagăne pentru copiii cu dizabilități.
Cu căciuli și bocanci și înfofoliți în geci de iarnă, opt copii stau așezați pe baloturi de paie și țin în mâini cărți de joc cât un bloc de desen. Alături, un băiețel cu fularul strâns la gât și cu mănuși admiră piese de table cât o minge de baschet. Mai departe, patru fetițe joacă „Nu te supăra, frate” cu pioni cât pălării de magicieni.
Se află în Intelect Parc, din Constanța, un spațiu în care jocurile minții, care erau jucate înainte în fața blocului, să-i țină pe copii în aer liber, departe de calculator. Șahul, tablele, Turnul Instabil, Scrable – jocul cuvintelor, X și O, Dame, cărți de joc, „Nu te supăra, frate”, „Piticot”, „Roata provocărilor”, toate sunt versiuni cu piese în mărime uriașă, astfel încât să le permită copiilor să facă mișcare în timp ce le joacă.
„În trecut, noi jucam Piticot stând pe scaun, în jurul mesei. Acum, cei mici vor juca un Piticot în mărime naturală, aruncând cu zaruri foarte mari pentru a înainta în căsuțele jocului și vor fi pionii care fac mișcările pe tabla de joc. Indiferent că sunt jocuri de echipă sau individuale, copiii vor fi provocați să gândească, să calculeze, să își dezvolte vocabularul, să își testeze istețimea și echilibrul, să învețe să piardă cu onoare, să își ajute coechipierii, când este cazul”, a transmis Asociația Împreună pentru Viitor Constanța, care a amenajat parcul.
Banii necesari au fost strânși de elevii voluntari din cadrul asociației. În proiectul „Învățăm cum să ajutăm”, aceștia au învățat modalități de a organiza evenimente și campanii de strângeri de fonduri pentru a susține diverse cauze sociale.
Cu noțiunile dobândite în timpul proiectului, elevii de la 10 școli și licee din Constanța au organizat târguri de Crăciun și de toamnă, în care au vândut produse hand made și prăjituri, petreceri caritabile, întreceri sportive, seri de film și cross pe plajă. Împreună au reușit să strângă 26.075,5 de lei.
„Inițial, am dorit angajarea unui arhitect de parcuri din străinătate care să conceapă un parc cu temă marină, dar fondurile strânse nu au fost suficiente pentru a ne permite acel parc, iar pentru a respecta promisiunea făcută copiilor, am venit cu acest concept nou”, a transmis Asociația Împreună pentru Viitor Constanța pentru Green Report.
Pentru că au văzut nevoia de parcuri și de zone recreative în aer liber în orașul de lângă mare, elevii au fost de acord să investească fondurile în parcul inovativ.
Intelect Parc se află în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Microrezervație, zona Baby Zoo. Deși accesul în parc este gratuit, o taxă este percepută de muzeu, care este partener în acest proiect. Prețul biletului pentru adulți este de 12 lei, pentru elevi și studenți – 3 lei, iar copiii până în 7 ani au gratuitate.
Parcul este deschis și în perioada rece, chiar dacă numai în weekend. În funcție și de vreme, acolo pot fi desfășurate activități între orele 11 și 15.
Voluntariatul, ca instrument de evoluție socială
Asociația Împreună pentru Viitor Constanța își propune să le ofere copiilor şi tinerilor fără posibilităţi şansa de a-și schimba viitorul prin educaţie şi prin dezvoltarea comunităţii în care trăiesc. Promovează implicarea şi voluntariatul ca instrumente de evoluţie socială.
Printre cauzele cărora cei 100 de voluntari își oferă ajutorul se află și persoane cu nevoi speciale. În acest sens, asociaţia a deschis, în vara anului 2017, la Mamaia, prima plajă de pe Litoral accesibilizată pentru persoanele cu dizabilităţi.
În primăvara anului 2019, membrii asociației doresc să echipeze Intelect Parc cu leagăne special concepute pentru copiii cu dizabilități. Doritorii pot dona 2% din impozitul pe venit, prin formularul 230, până la 15 martie.