Instalatie de tratare a deseurilor solide, la Fabrica de Ciment din Alesd

O instalatie de tratare a deseurilor solide, in valoare de 4,3 milioane de euro, va fi data sambata in folosinta la Fabrica de Ciment din Alesd, cu prilejul organizarii Zilei Portilor Deschise – "Co-procesarea – o solutie durabila pentru managementul deseurilor".

Instalatia este o investitie comuna a companiilor Holcim si Ecovalor si consta intr-o hala de stocare intermediara, instalatie de maruntire a deseurilor, siloz de stocare temporara, instalatie de dozare si alimentare in cuptor a deseurilor maruntite.

"Cu totii suntem constienti ca deseurile reprezinta o problema importanta pentru societatea de astazi. Facand parte dintr-un grup international cu o experienta solida, Holcim Romania a acceptat provocarea de a oferi o solutie viabila si ecologica – co-procesarea deseurilor in fabricile noastre de ciment", a afirmat directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth.

Potrivit directorului Fabricii de Ciment din Alesd, Holcim Romania, Roman Menz, coprocesarea deseurilor in fabricile de ciment este un proces sigur din punct de vedere al calitatii produsului finit, protectiei mediului inconjurator, sanatatii si securitatii in munca. Temperatura ridicata din interiorul cuptorului din fabrica de ciment garanteaza eliminarea completa si in deplina siguranta a deseurilor si, in acelasi timp, valorificarea continutului lor energetic si material, a adaugat Menz.

La evenimentul de sambata sunt invitati sa participe reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, jurnalisti si companii partenere. Dupa vizitarea fabricii, va avea loc o petrecere traditionala, dar si activitati pentru copii si surprize diverse.

Seria evenimentelor Ziua Portilor Deschise in fabricile de ciment ale Holcim Romania a inceput in 2005, protejarea mediului inconjurator fiind una dintre prioritatile companiei. Grupul Holcim este unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (piatra, nisip si pietris), precum si betoane si asfalt, incluzand serviciile aferente. Acesta este prezent in peste 70 de tari de pe toate continentele si are aproximativ 90.000 de angajati.

Holcim Romania detine in prezent trei fabrici de ciment in Turda (macinare), Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si cinci statii de agregate. Holcim Romania are in prezent aproximativ 1.400 de angajati.
Ca urmare a unor investitii de peste sase milioane de euro, fabricile de ciment din Alesd si Campulung pot co-procesa o gama larga de deseuri, de la deseuri petroliere pana la cauciucuri, plastic, hartie, piele, textile si materiale lemnoase, provenite de la generatori industriali sau de la sortarea deseurilor menajere.

Societatea Ecovalor face parte dintr-un grup international de companii care ofera solutii inovatoare pentru managementul deseurilor in Europa de Est si care se orienteaza in special spre valorificarea energetica a deseurilor. ecovalor activeaza in opt tari din Europa Centrala si de Est – Austria, Republica Slovaca, Republica Ceha, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania. In afara Slovaciei si a Republicii Cehe, unde statiile de prelucrare functioneaza de multi ani, societatea ofera serviciile sale in Europa de Est, din anul 2005.

Conducerea regionala a grupului ecovalor se afla la Bratislava, capitala Republicii Slovace. "Serviciile ecovalor includ toate solutiile viabile pentru managementul deseurilor. Noi oferim servicii de colectare a deseurilor si logistica, inclusiv pre-tratarea deseurilor pentru valorificarea lor energetica si materiala. In plus, contribuim la reducerea volumelor de deseuri care ajung sa fie depozitate in halda", a spus directorul firmei, Axel Pieters.

Serviciul de mediu considera co-procesarea deseurilor ca fiind o contributie importanta la incetinirea schimbarilor climatice. Totalul emisiilor de CO2 rezultate in urma co-procesarii in fabricile de ciment este semnificativ mai mic comparativ cu cele rezultate in cazul folosirii doar a combustibililor traditionali, iar deseurile ar fi incinerate separat sau depozitate in halde.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri