Cotidianul: Pasarile migratoare provoaca probleme Romaniei la Bruxelles
Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a tratatului european ("procedura de infringement") impotriva Romaniei, deoarece tara noastra nu a respectat legislatia referitoare la biodiversitate. Mai precis, executivul de la Bruxelles este nemultumit de faptul ca Romania nu protejeaza asa cum trebuie pasarile salbatice. Comisia a transmis ieri primul avertisment scris Romaniei in acest domeniu, deoarece autoritatile nu au desemnat Zone Speciale Protejate pentru pasarile salbatice si nici locuri de cuibarire si iernare pe rutele de migratie.
Daca in urmatoarele patru luni problemele nu vor fi rezolvate, se poate ajunge la situatia in care Comisia Europeana sa dea in judecata Romania la Curtea de Justitie, pentru incalcarea legislatiei europene. Tot ieri, Comisia Europeana a trimis avertismentul scris final Maltei, pentru ca permite organizarea de vinatori impotriva a doua specii de pasari primavara, o perioada cruciala pentru migratia si inmultirea pasarilor.
Conform "Directivei Pasarilor", statele membre UE sint obligate sa desemneze Zone Speciale Protejate pentru a avea grija de speciile salbatice de pasari, de a le asigura locuri de iernat si spatii de oprire pe rutele de migratie. Conform comunicatului dat miercuri de Comisia Europeana, Executivul utilizeaza "cele mai bune informatii ornitologice disponibile" pentru a stabili daca un stat membru si-a indeplinit obligatia de a stabili Zonele Speciale Protejate.
Prin Tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa respecte legislatia din domeniul protejarii biodiversitatii si nu beneficiaza de vreo perioada de tranzitie in privinta stabilirii de Zone Speciale Protejate. Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat ca infiintarea Zonelor Speciale trebuie indeplinita urgent, pentru a proteja flora si fauna. "Aceasta obligatie este cruciala daca vrem sa indeplinim tinta UE de a opri pierderile din domeniul biodiversitatii pina in 2010", a spus Dimas.
Probleme si la calificarile profesionale
Comisia Europeana a decis sa initieze procedura de infringement impotriva a 22 de state membre UE (inclusiv Romania) care inca nu au luat masuri in sensul recunoasterii calificarilor profesionale din Romania si Bulgaria, tari care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007. Atit timp cit directiva nu apare transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre, specialistii care au calificari primite in Romania si Bulgaria risca sa suporte proceduri birocratice greoaie inainte de a putea sa isi exercite dreptul lor de a lucra oriunde in UE.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul
Ziua: Atentat la pasarele
Uniunea Europeana a facut primele demersuri pentru initierea procedurii de infrigement in domeniul legislatiei privind biodiversitatea. Ceea ce inseamna ca sumele alocate de UE pentru acest domeniu vor putea fi diminuate si, mai mult, tara noastra ar putea fi in situatia de a plati si amenzi. Ministrul Mediului da vina pe Agricultura ca nu a facut demersurile la timp.
Comisia Europeana a decis sa trimita o scrisoare Ministerului roman al Mediului in urma constatarii ca Romania nu a respectat normele comunitare in domeniul biodiversitatii, informeaza Rompres. "Romania nu a reusit sa desemneze nici o Zona de Protectie Speciala pentru pasari migratoare si pasari salbatice vulnerabile, incalcand directiva UE privind conservarea pasarilor salbatice", a spus Barbara Helfferich, purtator de cuvant al executivului comunitar. Ministerul roman al Mediului are la dispozitie doua luni pentru a remedia disfunctionalitatile.
Ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, considera decizia CE una normala, precizand ca Romania este obligata sa raspunda in 30-60 de zile. "Sunt convins ca procedura nu va fi demarata, si ca va ramane la stadiul de notificare", a adaugat Korodi.
El a precizat ca din luna mai a solicitat Ministerului Agriculturii avizarea hotararii de Guvern in ceea ce priveste zonele protejate speciale, dar la cu doar doua zile in urma.
Desemnarea ariilor protejate a suscitat vii discutii. In cazul in care o suprafata de teren primeste acest calificativ, urmeaza sa se impuna anumite conditii de utilizare a terenului si resurselor din acea zona. Cele mai obisnuite oprelisti sunt cele legate de regimul constructiilor, dar si in agricultura, unde se impun anumite masuri speciale. In cazul ariilor protejate, tara noastra ar putea sa nu mai beneficieze de fondurile comunitare alocate pentru aceste arii protejate, dar si sa plateasca amenzi, calculate de institutiile comunitare.
Tahografele la tribunal
Comisia Europeana (CE) ar putea actiona in justitie Romania si alte sapte state pentru ca nu au pus in aplicare directiva cu privire la perioadele de conducere si repaos si introducere a tahografelor digitale, document care reglementeaza activitatea de transport rutier la nivel european. CE a adresat avize motivate, pasul final inaintea depunerii unei plangeri oficiale la Curtea de Justitie, catre Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Romania, Slovacia si Marea Britanie si pentru nerespectarea obligatiei de a comunica masurile intreprinse la nivel national pentru transpunerea directivei europene promulgata anul trecut, se arata intr-un comunicat al CE.
Pentru mai multe informatii viziteaza Ziua
Jurnalul National: Comisia Europeanane arde pe "Mediu"
Romania primeste o palma usturatoare de la Comisia Europeana la 10 luni de la aderarea la UE. Suntem penalizati pe domeniul "Mediu". Attila Korodi, Sulfina Barbu si Decebal Traian Remes se acuza reciproc.
Comisia Europeana a anuntat ieri initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor Tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Conform unui comunicat de presa al executivului de la Bruxelles, Romania nu a reusit sa stabileasca zone protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, incalcand astfel directiva UE privitoare la protejarea speciilor de pasari salbatice. Comisarul pentru Mediu, grecul Stavros Dimas, a declarat ca statele membre trebuie sa completeze in cel mai scurt timp posibil listele cu retelele de Arii de Protectie Speciala pentru pasarile migratoare periclitate, dar si Siturile de Interes Comunitare pentru conservarea florei si faunei. "Obligatia este cruciala daca vrem sa atingem obiectivele Uniunii, acelea de a stopa degradarea biodiversitatii pana in 2010", a precizat Stavros Dimas. Comisia Europeana poate recurge la procedura de infringement in baza articolului 226 din Tratatul UE. Prima etapa consta intr-o "scrisoare de atentionare formala", prin care statului membru i se solicita ca, in decurs de 30-60 de zile, sa trimita la Bruxelles observatiile sale. In functie de raspunsul primit sau in absenta acestuia, Comisia poate recurge la un nou avertisment, asa-numita parere argumentata. Daca problema nu se solutioneaza in termen de doua luni, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie.
MINISTERUL E DE VINA. Responsabilitatea pentru notificarea privind declansarea procedurii de infringement apartine in totalitate Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Listele cu zonele protejate ar fi trebuit trimise la Comisia Europeana pana la data aderarii, 1 ianuarie 2007, lucru care nu s-a intamplat. Data respectiva a fost asumata de minister in Tratatul de Aderare a tarii noastre la UE, pe vremea cand ministru era Speranta Ianculescu. Potrivit rigorilor Comisiei Europene, pentru domeniul "Protectia naturii" nu se acorda perioade de tranzitie. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus: "Decizia CE este una normala. Institutia era la curent cu discutiile din Romania, in ceea ce priveste zonele protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, insa era obligata sa reactioneze. O decizie in acest sens va fi luata, cel mai probabil, in sedinta de guvern de saptamana viitoare. Disputa tehnica dintre MMDD si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale dureaza de peste jumatate de an. Discutiile s-au axat pe atributiile pe care le are fiecare minister asupra protejarii speciilor de pasari salbatice. Problema este aproape finalizata, ne mai trebuie doar avizul Ministerului Justitiei, apoi poate intra in sedinta de guvern. Sunt convins ca procedura nu va fi demarata si ca va ramane la stadiul de notificare", a spus Korodi.
"NU E VINA MEA". Contactata telefonic, Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului, a spus ca nu stia de documentul trimis de Comisia Europeana Romaniei. "Data la care aceste liste ar fi trebuit sa fie gata este 30 iunie 2007. La data la care eu am plecat din minister, se lucra la acest aspect. Nu stiu de ce actuala conducere a ministerului nu a continuat treaba inceputa. Este responsabilitatea lor. Eu am facut, dupa cum stiti, un efort sustinut care a indepartat toate steguletele rosii pe care Romania le-a avut. Sunt intarzieri si in ceea ce priveste reteaua de situri NATURA 2000. Cat am fost eu la minister, au existat probleme in ceea ce priveste substantele chimice periculoase. Agentia care se ocupa de acest domeniu a fost preluata de la Ministerul Economiei abia in august 2006, ei facusera alte liste cu substante si a trebuit sa le refacem", a spus Sulfina Barbu.
REMES, ACUZAT. Analiza realizata de Ministerul Agriculturii asupra actului normativ privind ariile protejate pentru pasarile salbatice migratoare a fost finalizata saptamana trecuta, dar, din cauza scandalului creat in jurul fostului ministru al Agriculturii, nu a avut cine sa avizeze respectivul document, a declarat, pentru Rompres, Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. "Solicitarea Ministerului Mediului pe aceasta tema a venit la data de 29 mai 2007, dar proiectul de act normativ trebuia analizat cu atentie pe mai multe aspecte tehnice, care trebuiau lamurite. Nu puteam aviza rapid fara o analiza in detaliu a acestor aspecte, care de altfel s-a realizat in colaborare cu specialistii Ministerului Mediului", a spus Pahontu. Desi aceasta analiza a fost finalizata saptamana trecuta, din cauza scandalului creat in jurul fostului ministru Remes nu a mai avut cine sa semneze proiectul de act normativ. "Daca Remes ar fi semnat atunci, intra inca de saptamana trecuta in Guvern si nu mai exista nici un avertisment din partea CE. S-a asteptat insa numirea noului ministru, care a semnat actul normativ, urmand sa intre in sedinta de guvern de saptamana viitoare", a spus directorul general in MADR. Acesta a mai precizat ca problemele cele mai mari pe aspectele tehnice analizate au fost legate de vecinatatea ariilor protejate, de delimitarea acestora, precum si pe partea de management, in conditiile in care acestea se regasesc pe terenuri agricole si forestiere.
ALT PERICOL. Abia in vara s-a realizat transpunerea integrala a directivelor. Nu exista legislatia subsecventa care sa asigure implementarea in totalitate a directivelor europene. In Germania s-a ajuns pana la blocarea fondurilor: ori dezvoltare, ori conservare.
BULGARIA, AVERTIZATA. Comisia Europeana a avertizat ieri si Bulgaria, amenintand Sofia cu declansarea procedurii de infringement. Spre deosebire de Romania, tara vecina are probleme in ceea ce priveste managementul deseurilor, Comisia reprosand lipsa infrastructurii in domeniu in Sofia. "Acest fapt prezinta un risc ridicat in ceea ce priveste populatia din zona capitalei bulgare. Bulgaria trebuia sa transpuna legislatia in domeniu pana la aderarea de la 1 ianuarie 2007", se arata in documentul CE.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National
Gardianul: UE da in judecata statul roman pentru incalcarea directivei privind pasarile salbatice
Comisia Europeana (CE) a anuntat, ieri, deschiderea procedurii de infrigement (incalcarea prevederilor Tratatului UE, n.r.) impotriva Romaniei pentru incalcarea directivei europene privind pasarile salbatice, se arata intr-un comunicat al Comisiei, citat de NewsIn.
CE acuza Romania ca nu a stabilit zone naturale protejate pentru pasarile migratoare sau pentru cele pe cale de disparitie. Pasarile migratoare ar trebui sa beneficieze de zone speciale pentru iarna si pe teritoriul Romaniei, dar si de puncte de repaos pe rutele migratoare. "Aceasta obligatie este cruciala pentru a stopa fenomenul pierderii biodiversitatii pana in 2010", a declarat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu. Ministerul Mediului trebuia sa elaboreze o hotarare prin care sa desemneze ariile protejate pe care sa o trimita la Bruxelles pana la 31 decembrie 2006. In prezent, proiectul acestei hotarari este blocat la Ministerul Justitiei.
Korodi: Problemele se vor rezolva saptamana viitoare
Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, asigura insa ca Guvernul va rezolva to
ate problemele semnalate de UE saptamana viitoare. "Noi am elaborat acest proiect de mai multa vreme, dar s-a pierdut mult timp pe circuitul de avizare. Fiind vorba de reglementari cu impact asupra agriculturii si silviculturii, proiectul a stat mai mult la Ministerul Agriculturii, respectiv din data de 22 mai pana ieri (marti, n.r.)", a declarat, ieri, Attila Korodi, citat de NewsIn. Romania are un termen de doua luni, timp in care trebuie sa notifice CE remedierea disfunctionalitatilor constatate. Ministrii romani sunt insa optimisti cand vine vorba de amenintari din partea UE.
Agricultura promite sa rezolve problemele din APIA in 22 de zile pentru a evita clauza de salvgardare, iar Ministerul Mediului se lauda ca rezolva intr-o saptamana ce n-a facut in noua luni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul
Gandul: Romania risca sanctiuni UE din cauza pasaretului
Comisia Europeana a declansat ieri procedura de infringement impotriva Romaniei, pe motiv ca a incalcat legislatia comunitara in domeniul biodiversitatii. Ni se reproseaza ca nu am desemnat zonele speciale de protectie pentru pasari salbatice si nici cele pentru hrana si adapost ce trebuiau stabilite pe rutele de migratie ale acestora.
Potrivit tratatului de aderare, Romania era obligata sa ia masurile necesare pentru pasaret incepand cu data aderarii, deoarece nu i s-a acordat nici o perioada de tranzitie. Daca problema nu se solutioneaza in termen de doua luni de la primirea avertismentului, Comisia Europeana poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie. "Decizia CE este una normala. Institutia era la curent cu discutiile din Romania, in ceea ce priveste zonele protejate speciale pentru pasarile salbatice migratoare sau in pericol, insa era obligata sa reactioneze", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul