Prin eroziunea pe care o face asupra malurilor, raul Somes fura in fiecare an zeci de hectare ale oamenilor care au terenuri in zona unde curge. Sunt afectate terenurile agricole din Pomi, Valea Vinului, Paulesti, Culciu, Apateu, Babasesti, Berindan, Odoreu. Cate hectare sunt furate anual de raul Somes? Nimeni nu stie cu exactitate, cum la fel nimeni nu stie ce masuri se pot lua pentru stoparea acestui fenomen.
Eroziuni la Aciua, Babasesti, Berindan
Cazuri de eroziuni au fost semnalate in ultimii ani la Berindan, dar si la Aciua, comuna Pomi. Primarul Vasile Lang din Pomi ne spunea ca prin eroziunea malurilor sunt afectate nu numai terenurile oamenilor, ci si siguranta locuitorilor. Asta pentru ca apele Somesului s-au apropiat amenintator de dig, pe care pot sa-l distruga in scurt timp.
Drum spre balastiera din Babasesti
La Babasesti exista un drum dincolo de dig, care duce spre o balastiera de pe malul apei. Drumul s-a tot mutat in decursul anilor, pentru ca Somesul a tot rupt din maluri. Cei care au pierderi sunt in primul rand satenii din Babasesti, care se trezesc in fiecare an cu suprafata terenului dijmuita. Apoi exista si un pericol de surpare pentru masinile de mare tonaj care risca sa cada in Somes.
Patronul balastierei a luat masura de a intari malul apei. In acest scop a adus mari bucati de beton pe care le-a asezat pe marginea drumului. Acestea vor ajunge singure in apa dupa ce malul va ceda din nou dupa eroziunea la care este supus zilnic.
Gheorghe Robas, primarul din Mediesu Aurit, ne-a spus si el ca terenurile aflate dincolo de digurile de protectie apartin satenilor. Ei sunt constienti insa de pericolul pe care il prezinta anual apele Somesului, care in 1970 practic au distrus si satul Eteni.
Lucrarile de consolidare sunt rare
Vasile Popomayer, inginer la Societatea de Gospodarire a Apelor Satu Mare, ne-a spus ca terenurile agricole aflate in interiorul digurilor de protectie sunt ale oamenilor. Cat fura anual apele Somesului nici el nu stie. Ne-a spus insa ca pana inainte de 1989 pe raul Somes se faceau anual 2 consolidari de maluri. Acum abia la 3-4 ani o data se face o consolidare.
El ne-a explicat si faptul ca la Babasesti a mai fost o eroziune accentuata la care s-a actionat anul trecut. O lucrare de consolidare a malului s-a facut si la Berindan. In zona Apateu este in curs de derulare o alta lucrare de mai mare anvergura.