Informatia Zilei Satu Mare: Romania este singura tara din UE fara subventii pentru agricultura ecologica

Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu primeste subventii europene pentru sectorul agriculturii ecologice, a declarat presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, intr-un seminar privind procesarea produ-selor ecologice.

Sprijin pentru fermieri

“Suntem singura tara din UE care nu are inclusa o sustinere finan-ciara prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru sectorul agriculturii eco-logice. In prezent, incercam sa rene-gociem cu UE un pachet de sprijin financiar pentru fermierii romani care practica agri-cultura ecologica”, a precizat Cioceanu.

Potential imens

Acesta a subliniat ca, desi Romania este o tara cu un imens potential in acest sector, consumul de produse ecologice este la un nivel extrem de scazut din cauza lipsei informatiilor referi-toare la beneficiul consu-mului de produse ecologice, dar si din cauza preturilor mult mai ridicate decat cele ale produselor conventionale.

“La ora actuala avem legislatie suficienta pentru acest sector, dar ne lipseste un sistem de educare si infor-mare pentru consumatori. Multi procesatori din Roma-nia si-au anuntat intentia de a intra pe aceasta piata, dar nu stiu cum sa produca in sistem ecologic. Asociatia noastra incearca prin diferite proiecte sa ii invete nu numai cum sa produca, ci si cum sa comer-cializeze produsele ecolo-gice”, a declarat presedintele Asociatiei Bio-Romania.

Cioceanu considera ca aparitia unui numar mare de boli de nutritie si imbolna-virea populatiei ar putea crea un avantaj, deoarece popu-latia ar putea constientiza mai repede ce inseamna o alimen-tatie sanatoasa.

“Preturile produselor ecologice ar putea fi cu doar 10%-20% mai mari decat ale celor conventionale, daca am avea mai multe ferme eco-logice ”, spune el.

Romania a exportat in 2008 circa 129.000 de tone de produse ecologice, in valoare de 100 de milioane euro, 80% dintre acestea fiind materie prima. Importurile de pro-duse ecologice au fost in valoare de 8-10 milioane euro, cele mai semnificative fiind gemurile, dulceturile, cafeaua si dulciurile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri