Stim deja ca viitorul omenirii depinde de energia verde, alternativa, neconventionala. Energia verde va deveni in scurt timp principala sursa de energie termica si electrica. Energia solara reprezinta o sursa inepuizabila de combustibil pentru panourile solare.
Ministerul Mediului a propus in acest sens un proiect de lege care sa incurajeze populatia sa utilizeze forme de energie neconventionale. Inclusiv cu bani care ar proveni din taxa de poluare auto.
Cererea de panouri solare este tot mai mare in ultima vreme, aflam de la firmele care comercializeaza si monteaza acest tip de tehnologie. Multi dintre constructorii si dezvoltatorii imobiliari au ales ca sursa de apa calda si caldura panourile solare, ceea ce a facut ca imobilele construite de ei sa se vanda mai bine. Inclusiv particularii care isi construiesc case au inteles sa opteze pentru astfel de instalatii. Chiar daca la inceput investitia poate parea mare, s-a dovedit deja in tarile care au imbratisat acest tip de tehnologie inaintea noastra ca ea se amortizeaza repede si are multe alte beneficii.
Cei care vor sa opteze pentru acest mod de obtinere a apei calde menajere si a caldurii trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante. Este neaparat necesar sa va consultati cu un specialist in domeniu care sa va recomande modelul si capacitatea potrivite cu nevoile celor care vor utiliza sistemul.
Tipuri de panouri
Exista pe piata romaneasca cateva firme mari care comercializeaza si monteaza astfel de panouri. Am aflat ca panourile solare sunt de mai multe tipuri: acelea care produc apa calda menajera, periodic sau pe tot parcursul anului, sau un sistem mai complex, care produce atat apa calda, cat si caldura.
Panourile solare cu tuburi vidate sunt folosite la incalzirea apei calde in perioada martie-octombrie, apoi exista panouri solare cu tuburi vidate superconductoare care sunt echipate cu rezervor si controller digital pentru incalzirea apei calde menajere pe tot parcursul anului, panouri solare cu tuburi vidate conductoare care se folosesc la incalzirea apei calde si contribuie la incalzirea locuintei pe tot parcursul anului.
Preturile variaza in functie de tipul ales, de capacitatea rezervorului de stocare a apei, de numarul de tuburi incorporate, si variaza intre 1.960 si 4.800 lei.
Conform studiilor realizate de specialisti, in zona geografica a Europei Centrale si de Est radiatia solara poate da caldura echivalenta cu 1 Kwh/metru patrat. Statistic vorbind, numarul de zile din an in care utilizarea energiei solare este posibila este de 150; inmultit cu 8 ore cu soare pe zi, rezulta peste 1.000 de ore pe an in care se poate beneficia de caldura solara. Astfel, folosind un singur panou solar, se poate satisface consumul de apa calda menajera pentru patru persoane.
In Romania panourile solare pot fi amplasate pe intreg teritoriul, eficienta maxima fiind obtinuta pe litoral si in zonele de campie. Montarea este usoara, ele nu ocupa spatiu, de obicei fiind amplasate pe acoperis. Intretinerea de asemenea este minima, nefiind necesare cheltuieli suplimentare. In final cheltuielile cu combustibilii, dar si noxele, vor fi zero.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare