La finele saptamanii trecute a avut loc la Cluj-Napoca o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din Romania care administreaza arii protejate, in vederea infiintarii unei coalitii la nivel national. Actiunea a avut loc la initiativa Societatii Carpatine Ardelene Satu Mare si a intrunit un numar de 24 organizatii neguvernamentale din 15 judete ale tarii, care s-au angajat sa coopereze pentru imbunatatirea conditiilor de management ale ariilor protejate.
Dupa cum ne informeaza Janos Mark-Nagy, directorul executiv al Societatii Carpatine Ardelene Satu Mare, 24 de organizatii neguvernamentale de mediu au pus bazele Coalitiei Nationale pentru Arii Protejate (CNAP). Viziunea Coalitiei Nationale pentru Arii Protejate este de a realiza o cooperare la nivel national intre ONG-urile care administreaza arii protejate, capabile sa influenteze decizii in favoarea naturii. Institutia are mai multe obiective, si anume coalizarea tuturor ONG-urilor care administreaza arii protejate pe teritoriul Romanei, influentarea deciziei politice orientata pe realizarea unei legislatii favorabile administrarii ariilor protejate, corelat cu cresterea transparentei in procesul de elaborare.
CNAP mai urmareste sustinerea dezvoltarii de structuri destinate formarii in domeniul managementului ariilor protejate, sustinerea si promovarea de programe educationale si de actiuni de constientizare publica destinate imbunatatirii conditiilor de management de arii protejate, dezvoltarea de parteneriate nationale si internationale destinate imbunatatirii modului de lucru al coalitiei si integrarii actiunilor acesteia cu politicile europene (Natura 2000) si internationale (declaratia de la Rio) in domeniul ariilor protejate.