Societatea Ornitologica Romana – Sucursala Satu Mare si Grupul Milvus, ONG-uri de mediu, impreuna cu Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, au initiat recensamantul pasarilor de apa in a doua decada a lunii ianuarie.
Actiunea se desfasoara in fiecare an la nivel national si precede unul din momentele calendarului ecologic, Ziua Mondiala a Zonelor Umede, de pe 2 februarie.
Recensamantul are loc in peste 100 de tari
Ioan Man, specialist in cadrul APM, compartimentul Protectia Naturii, ne-a informat ca "incepand din anul 1967 aceasta actiune de recensamant international al pasarilor de apa are loc pe teritoriul a peste 100 de tari, datele finale fiind colectate in Marea Britanie, la Slimbridge.
Datele colectate vor fi centralizate la nivel national si international si vor servi la: evaluarea populatiilor pasarilor de apa, a distributiei teritoriale, a tendintei lor de evolutie; identificarea zonelor umede care trebuie protejate prin declararea lor ca zone umede de importanta internationala sau arii naturale protejate; stabilirea prioritatilor internationale si nationale pentru actiunile de conservare sau de refacere ecologica a zonelor umede si de protectie a pasarilor de apa.
Si la nivel judetean datele se colecteaza in ideea de a fi propuse anumite zone spre a se incadra in zone umede de importanta internationala, sau sa fie incluse in arii protejate de interes judetean – cum sunt helesteele Moftinu Mic, Bercu, Adrian, Porumbesti, raul Tur de la Calinesti-Oas la granita cu Ungaria. Ratiunea acestui recensamant sta si in monitorizarea starii de sanatate a zonelor umede din judet, constientizarea populatiei ca acestea constituie resurse de hrana, pentru industria textila, de aceea nu e voie sa se taie arborii de pe malul apei, cum s-a intamplat pe malul Turului, ori sa se dea foc la trestie si papuris."
Populatia de pasari de apa e in crestere
Despre deplasarile in teren si observatiile facute ne-a vorbit Lorand Fazekas, organizator la Societatea Ornitologica Satu Mare: "Pe langa o parte din membrii societatii. s-au deplasat in teren 5 voluntari (tineri de la Liceul Teoretic German, Scoala 21 Satu Mare, Scoala 5), Viorel Maier, profesor de biologie la Scoala Socond, Iolanda Gyongyosi, profesoara de biologie la Liceul German, specialisti APM. Am efectuat observatii in zona Codrului (Valea Homorodului si Valea Mariei), pe Valea Somesului (de la Pomi la Valea Vinului), pe Valea Turului (intre podul de fier si granita), la helesteele Moftin, Bercu, Porumbesti.
Rezultatele indica un numar total de 38 de specii de pasari observate, din care 13 de pasari acvatice, si un total de 3.421 indivizi. Cel mai frecvent ierneaza rata mare, pescarusul razator, iar dintre alte specii decat cele de apa cioara de semanatura. Am intalnit si raritati dintre oaspetii de iarna: sorecarul incaltat, eretele vanat, cocosarul, sfranciocul mare, cinteza de iarna.
O prima constatare este aceea ca la helestee populatia de pasari de apa e in crestere fata de anii anteriori, o explicatie constand in faptul ca in aceste zone protejate vanatoarea e interzisa si s-au restrictionat activitatile cu impact negativ asupra mediului."
Despre impresia in urma unei astfel de actiuni elevul Vlad Balasa, membru al Societatii Ornitologice, ne-a relatat: "La Acas, Dobra, Supuru de Jos, pe Valea Crasnei am observat egreta mare, egreta mica, starcul cenusiu, rata mica, rata mare, barza neagra etc. cu ochiul liber si luneta. Un mesaj pe care il transmit tuturor elevilor, ba chiar si parintilor, e acela ca viitorul e in mainile lor, si o conditie ca sa protejezi mediul e sa stii ce trebuie protejat, cunoasterea patrimoniului natural."
Pentru mai multe informatii vizitati Informatia Zilei