A inceput sezonul de ucidere a delfinilor. Al patrulea exemplar de anul acesta, gasit mort in plasele pescarilor

O echipa a Oceanic Club a identificat si recuperat de pe plaja din Eforie Nord un cadavru de delfin, a carui moarte a fost provocata de unelete de pescuit. 

Delfinul, o femela tanara din specia Phocoena phocoena ( marsuin), a murit inecat dupa ce a ramas blocat in plasele montate de pescari. 

Potrivit reprezentantilor Oceanic Club, acesta este al patrulea caz de la inceputul acestui an, insa numarul lor va creste, deoarece sezonul de pescuit abia a inceput. 

Singurele trei specii de delfin care patrund în Marea Neagra sunt: Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) si Delphinus delphis (delfinul comun).

Anul trecut, peste 70 de delfini au murit din cauza uneltelor de pescuit, iar in 2009 numarul acestora a fost estimat la aproximativ 150. Potrivit biologului Razvan Popescu, interventia echipei Oceanic Club este uneori imposibila, din cauza ca aproximativ 20% din dispozitivele de pescuit care ucid delfinii sunt ilegale, iar braconierii nu semnaleaza cazurile in care ar animalele ar putea fi salvate, de teama sanctiunilor. 

Oceanic Club este singura institutie neguvernamentala din România formata exclusiv din specialisti, care deruleaza programe de cercetare de teren si organizeaza misiuni expeditionare. 

Specie protejata doar pe hartie

Numarul delfinilor ramasi in Marea Neagra nu se cunoaste cu exactitate, insa specialistii avetizeaza ca a scazut dramatic in ultimii ani, chiar daca pescuitul lor este interzis inca de la sfarsitul anilor ’70. 

”In momentul asta se fac tot felul de estimari mai mult sau mai putin alarmante, insa daca in anii 1960 in Marea Neagra traiau peste 2 milioane de exemplare, in prezent au mai ramas in jur de 100.000 de exemplare din toate 3 speciile”, a decalarat biologul Razvan Popescu. 

Declinul populatiei de delfini este cu atat mai grav cu cat el este singurul pradator de top din Marea Neagra care asigura echilibrul ecosistemului, iar disparitia lui ar avea efecte dezastruoase. 

Intre anii 1870 si 1983 pescuitul irational a constituit principala cauza a declinului populational al delfinilor. In aceasta perioada, in Marea Neagra, mamiferele au fost vanate pentru hrana si pentru grasime. Metodele de capturare erau similare cu cele folosite pentru pescuitul tonului din Pacificul de Est, delfinii fiind principala tinta a capturarii si nu tonul.

Raluca Petrescu

 

spot_img

Ultimele știri