Global Forest Watch : Pierderi record de păduri în 2016, din cauza incendiilor

Incendiile din păduri au făcut ravagii anul trecut. Conform Global Forest Watch (GFW), a fost distrusă o suprafață de 297.000 km2 de păduri, echivalentul suprafeței Noii Zeelande.

păduri

Pierderile sunt cu 51% mai mari ca în 2015 și sunt cauzate în special de incendiile declanșate pe fond de temperaturi ridicate și secetă. Țările cele mai afectate sunt Brazilia și Indonezia, iar din Europa, Spania și Portugalia.

În numai un an, Indonezia a rămas fără 1 million de hectare de copaci. Incendiile nu afectează doar vegetația. Luna trecută, incendiile agravate de Uraganul Ophelia au făcut cel puțin de 30 de victime umane în Portugalia.

Războiul cifrelor

Statisticile diferitelor organizații internaționale se contrazic.

Datele GFW arată că regiunea amazonică din Brazilia a pierdut anul trecut 37.000 km2 de vegetație, de trei ori mai mult decât în 2015. Pe de altă parte, datele oficiale braziliene susțin că despădurirea în Amazon a scăzut cu 16% față de anul trecut.

La nivel global, FAO consideră că ritmul defrișărilor a încetinit la jumătate în ultimii 25 de ani. Deși guvernele naționale și Națiunile Unite nu sunt în acord cu experții independenți, există consens în legătura cu faptul că temperaturile continuă să crească. Din acest motiv se așteaptă ca pădurile lumii să sufere pierderi și mai mari în următorii ani.

Incendiile: naturale, dar din vina omului

Focurile din păduri nu sunt neapărat puse de om ori cauzate de deșeuri inflamabile. Incendiile pot avea și cauze naturale, cum ar fi fulgerele. Totuși, activitatea umană este cauza principală: pe măsură ce clima se încălzește, incendiile devin mai frecvente.

Explicația este simplă. Cu cât este mai cald, cu atât vegetația este mai uscată și se aprinde mai ușor. Densitatea pădurii este un alt factor care influențează apariția incendiiilor: pădurile mai dense sunt mai puțin vulnerabile în fața focului deoarece mențin o umiditate mai mare. Acesta este motivul pentru care defrișările cresc riscul apariției incendiilor. Vânturile puternice răspândesc la rândul lor flăcările, motiv pentru care uraganele sunt adeseori însoțite de incendii la fel de devastatoare.

Romsilva: Incendiile de pădure, în creștere

spot_img

Ultimele știri