Capacitatea copacilor de a absorbi dioxidul de carbon, vazuta ca una dintre solutiile problemelor de mediu, scade ca urmare a accelerarii incalzirii globale, informeaza ENN.
O analiza derulata timp de 20 de ani in 30 de locuri din nordul inghetat arata ca abilitatea copacilor de a capta dioxidul de carbon scade, desi, in trecut, se credea ca plantarea copacilor este suficienta pentru incetinirea schimbarilor climatice.
De obicei, dioxidul de carbon produs de activitatile umane este absorbit de plante si oceane. Insa odata cu descompunerea plantelor carbonul este eliminat. Cresterea temperaturilor a accelerat dezvoltarea copacilor si plantelor care capteaza excesul de CO2, dar contribuie in aceeasi masura si la producerea lui prin garbirea proceselor de descompunere.
Iarna incepe mai tarziu si primavara mai devreme. La latitudinile nordice, temperaturile primaverii si ale toamnei au crescut in ultimele doua decenii. Consecinta imediata asupra naturii o reprezinta extinderea perioadei de crestere a plantelor, vizibila si din spatiu, prin masuratorile realizate de sateliti.
Echipa de cercetare a analizat datele provenite de la statiile de monitorizare din regiuni nordice ca Siberia, Alaska, Canada si Europa. Datele prezinta evolutia nivelului de CO2 din ultimii 20 de ani, un produs dintre actiunea de captare si eliberare a dioxidului de carbon.
Cercetatorii s-au concentrat pe datele din perioada de toamna, cand padurile se transforma din principala sursa de captare a carbonului intr-o sursa de producere a CO2. In aceste conditii, in loc sa se produca mai tarziu, descompunerea vegetatiei are loc in fiecare an mai devreme cu cateva zile sau chiar saptamani.
Rezultatele explica studiile recente care se axeaza pe cresterea dramatica a nivelului de CO2 din atmosfera. Intergovernmental Panel on Climate Change a avertizat ca au mai ramas doar opt ani pentru a preveni cele mai negre efecte ale incalzirii globale.
In conditiile in care productia de CO2 a Chinei creste este dificil de asteptat si analizat modul in care vegetatia se adapteaza schimbarilor climatice. Singura cale pentru reducerea problemelor este stoparea emisiilor de CO2.
Foto: desktopscenes.com