Încălzirea globală rapidă a dus la cel mai mare eveniment de extincție de pe Pământ

Cel mai mare eveniment de extincție care a avut loc vreodată pe Pământ, acum peste 250 de milioane de ani, a fost cauzat de o încălzire globală rapidă, conform unui nou studiu.

Extincția în masă a marcat sfârșitul perioadei Permiene. Studiul sedimentelor și a creaturilor fosilizate arată că evenimentul a fost cea mai mare calamitate care a afectat viața pe Pământ, eclipsând până și extincția dinozaurilor, care a avut loc acum 65 de milioane de ani.

Până la 96% din speciile marine și peste două treimi din speciile terestre au dispărut. Cataclismul a fost atât de sever încât a dus la dispariția majorității copacilor, insectelor, plantelor, șopârlelor și a microbilor de pe planetă. Oamenii de știință spun că declinul vieții marine a avut loc o dată cu creșterea temperaturilor Pământului și avertizează că încălzirea globală din prezent va avea și ea implicații severe pentru viața planetei.

„A fost un eveniment uriaș. În ultima jumătate de miliard de ani de viață pe planetă, a fost cea mai gravă extincție.”, a declarat Curtis Deutsch, expert în oceanografie și co-autor al studiului.

Cercetătorii au folosit înregistrări paleo-oceanografice pentru a construi un model care analizează schimbările în metabolismul animalelor, oceane și condiții climatice. Când au utilizat modelul pentru a simula condițiile de la sfârșitul perioadei Permiene, au descoperit că se potrivea cu înregistrările legate de extincție.

Conform studiului, acest fapt sugerează că animalele marine s-au sufocat pe măsură ce apele tot mai calde au pierdut oxigenul necesar pentru supraviețuire. Deutsch a explicat că cercetătorii sunt acum siguri că încălzirea globală și epuizarea oxigenului sunt cauzele principale ale extincției.

În timpul evenimentului numit de cercetători „Marea moarte”, temperaturile Pământului au crescut cu aproximativ 10 grade Celsius. Oceanele au pierdut 80% din oxigen. Cercetătorii cred că încălzirea a fost cauzată de o creștere imensă a emisiilor de gaze cu efect de seră, provenind probabil de la activități vulcanice.

Criza extincției: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

Conform studiului, scăderea nivelurilor de oxigen a fost letală în special pentru animalele marine care locuiau mai aproape de poli.

Jonathan Payne, cercetător la Universitatea Stanford și co-autor al studiului, a explicat că a fost nevoie de milioane de ani pentru ca Pământul să-și revină după evenimentul din Permian.

Green Report Shop Transport ECO

În ultimul secol, lumea s-a încălzit cu aproximativ 1 grad Celsius peste nivelurile pre-industriale din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili. Conform estimărilor, fără reduceri redicale ale emisiilor Pământul s-ar putea încălzi cu 3-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

În același timp, oamenii de știință vorbesc despre a șasea extincție în masă, cauzată de pierderea habitatelor, braconaj, poluare și schimbări climatice. Cercetătorii avertizează că ne aflăm pe o traiectorie similară cu cea din perioada Permiană și că riscăm să pierdem o mare parte a vieții marine dacă nu vom reduce radical emisiile, fenomen ce ar avea implicații imense pentru ecosistemele Pământului și pentru bunăstarea oamenilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri