Trăim într-o lume dominată de agricultura intensivă. În prezent, ne asigurăm 75% din hrană cu doar 12 plante și 5 animale. Modul în care ne cultivăm alimentele omoară biodiversitatea, afectează mediul și ne condamnă la o dietă sărăcăcioasă. Se poate însă și altfel? Este întrebarea la care Green Report a încercat să răspundă, printr-un documentar realizat în colaborare cu Homemade Video Production și Kultivă.
Documentarul se numește „În căutarea grădinii perfecte” și va fi difuzat marți, 10 octombrie 2017, de la ora 18, la Cinema Elvira Popescu. Va fi doar unul dintre documentarele de mediu prezente în cadrul festivalului GreenTech Film Festival, care se desfășoară în perioada 9-12 octombrie, în București.
„În căutarea grădinii perfecte” urmărește aventura a trei grădinari amatori, care pornesc într-o excursie de 2.000 de kilometri prin România, pentru a vizita grădini cultivate după principii ecologice. Oamenii pe care îi întalnesc și locurile pe care le descoperă îi fascinează și le dau încrederea că, într-o zi, agricultura ar putea deveni sustenabilă.
Cum a luat naștere documentarul
Propunerea de a vizita grădinile a venit de la Mihai Petrescu. Mihai este managerul unei grădini comunitare de la marginea Bucureștiului, denumită Kultivă. A vrut să afle cum gândesc și cum își administrează culturile alți agricultori neconvenționali din România.
L-a convins pe regizorul Dorin Moldoveanu să i se alăture, după ce, timp de jumătate de an, Dorin a experimentat pe un lot de 10 metri pătrați la Kultivă. Când am aflat de planul lor, nu a mai contat că aveam de organizat un eveniment peste doar o săptămână.
Am pornit la drum, cu o dubă care a devenit pentru câteva zile casa noastră pe roți. Am cutreierat orașe, sate, munți și văi, ne-am entuziasmat la vederea proiectelor și ne-am minunat de determinarea inițiatorilor. Deși nu ne propusesem, am decis să împărtășim și cu alții experiența noastră, gândindu-ne că exemplele i-ar putea inspira și pe alții. Așa a luat naștere documentarul „În căutarea grădinii perfecte”.