Directorul Green WEEE, companie care se ocupă de reciclarea de echipamente electronice și electrocasnice, Marius Costache, a atras atenția că produsele aflate în acest moment pe piață sunt din ce în ce mai greu de reciclat și că ecodesign-ul și design-ul pentru reciclare devin esențiale pentru reducerea acestor deșeuri.
„Produsele pe care noi le avem astăzi, sunt din ce în ce mai greu de reciclat. Știți cât de greu este să scoți o baterie dintr-un smart phone? Nu vă vine să credeți! Dacă aveți curiozitatea, vă invit să veniți la fabrica noastră din Buzău, vă dau orice brand doriți dvs, să încercați să îi scoateți bateria. O să vedeți cât e de dificil. Dacă acel telefon intră în shredder cu tot cu baterie, se întâmplă un singur lucru: explodează și are loc un incendiu. Dacă ați văzut acum, mai nou, mașinile iau foc și o să vedem din ce în ce mai mult mașini de gunoi care vor lua foc pe stradă. Sau din ce în ce mai multe gropi de gunoi care vor lua foc. Motivul principal vor fi bateriile care sunt incluse în produse și nu pot fi scoase de acolo decât manual,” a spus Costache (foto), într-o prezentare la Forumul de Mediu.
Pe de altă parte, el a menționat că țintele de reciclare sunt din ce în ce mai mari, dar în același timp este și mai dificil să reciclezi din cauza felului cum sunt realizate produsele.
El a subliniat că este esențial ca produsele să fie gândite de la început pentru a fi folosite pe termen lung sau reciclate.
„Dacă nu ai gândit încă de la începutul vieții unui produs un design pentru a fi reciclat, degeaba vrei să mai discuți după aceea cum să reciclezi”, a spus el.
Ecodesign sau design for recycling?
În prezentarea sa, Costache a vorbit despre două concepte care sunt vehiculate acum din ce în ce mai mult în spațiul public: ecodesign-ul și design for recycling (design pentru reciclare).
El a subliniat însă că sunt foarte puțini producători la nivel mondial care țin cont de ecodesign și mai puțini care țin cont de design for recycling.
Ecodesignul înseamnă că materialele utilizate în produs sunt mai ușor de reparat, reciclat, reutilizat. De asemenea, se mai pot marca corespunzător produsele cu substanțe periculoase.
„80% din amprenta de CO2 este determinată din faza de design a produsului”.
Definiție: Designul ecologic sau designul ecologic este o abordare a proiectării produselor și serviciilor care acordă o atenție specială impactului asupra mediului al unui produs pe întregul său ciclu de viață.
Ecodesign-ul poate:
- Susține acțiunile pentru reparabilitate și durabilitate a produselor;
- Oferi certitudinea că materialele sau componentele încorporate în produs sunt mai ușor de reparat, de reutilizat sau reciclat;
- Elimina sau marca coresponzător, produsele cu substanțe periculoase, care împiedică repararea sau reciclarea.
Pe de altă parte, directorul Green WEEE a spus că dorește să pună partea de reutilizare pe primul loc, chiar dacă compania la care lucrează are ca business reciclarea.
„Punem pe primul loc partea asta de reutilizare. Considerăm că pe lângă business avem un scop: să facem ceva bun pentru generațiile viitoare. Să reduci consumul, să nu mai poluezi, să reutilizezi și să folosești materiile prime secundare în produse noi. Pe primul loc vine partea asta de reutilizare. Sperăm ca anul acesta să avem o legislație pe zona de reutilizare. Ne-am dori ca frigiderele care ajung la noi să putem să le reparăm și să ajungă apoi la casele de copii, la azilurile de bătrâni, la oamenii care au nevoie să plătească 200 – 300 de lei / frigider versus cât e unul nou. Fără o legislație nu putem să facem lucrul ăsta”, a spus el.
Definiție: Proiectarea pentru reciclare/ design-ul for recycling este un obiectiv al industriei, care dezvoltă produse care sunt ușor de demontat și care indică materialele constitutive pe componente, permițând separarea mai ușoară a materialelor.
Produse greu de reciclat:
- Diverși polimeri folosiți sunt imposibil de recuperat din punct de vedere tehnic.
- Plasticul recuperat din DEEE-uri nu este folosit în noi produse EEE, ci în cel mai bun caz în alte produse.
- Plasticul conține BRFs – întârzietori de ardere, substanțe toxice sau PVC, rezultând materiale contaminate, greu de folosit în noi electronice.
DEEE au cel mai mare grad de multiplicare, versus restul deșeurilor. Rata de creștere DEEE versus deșeuri municipale e de zece ori mai mare, potrivit rapoartelor ONU.
Conform UN Global e-waste monitor: 53,6 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost generate în 2019:
- Aparate mari de uz casnic: 52,7%
- Aparate electrice de consum și panouri fotovoltaice: 14,6
- Echipamente informatice și de telecomunicații: 14,1%
- Aparate mici de uz casnic: 10,1
- Altele: 8,4%
Green Group deschide o nouă fabrică la Buzău
Pe de altă parte, Marius Costache a reamintit că Green Group va deschide o a treia fabrică de reciclare în România, la Buzău, până la finalul anului. Investiția finală va fi de peste 10 milioane de euro.
Green Group deține zece fabrici, în trei țări – România, Slovacia și Lituania, cu peste 2.000 de angajați și investiții totale de peste 200 milioane euro. Green WEEE este componenta grupului, care se ocupă de electronice și electrocasnice.
Din 2009, Green WEEE a salvat prin activitatea de reciclare a DEEE-urilor peste 5 milioane de tone de CO2, echivalentul pe care îl emit într-un an 1 milion de vehicule. 10 milioane de telefoane, laptopuri, televizoare și frigidere au fost reciclate în fabricile companiei, încă din 2009. Acestea recuperează 98% din deșeuri și asigură o tratare corectă a acestora, asigurându-ne că substanțele periculoase nu poluează mediul, potrivit prezentării făcute de Marius Costache.
Citește și: Peste două milioane de euro, investiția în prima fabrică de echipamente inteligente de colectare din România