Implementarea proiectelor POS Mediu este pe un drum bun

Implementarea proiectelor de mediu din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu este pe un drum bun, autoritatile avand capacitatea reala de a pune in practica proiectele, a declarat, pentru Green Report, Silviu Stoica, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), dupa cea de-a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru POS Mediu, care a avut loc joi la Sibiu.

"Anul 2009 este un an crucial pentru realizarea graficului de implementare, 2015 fiind anul in care se fac ultimele plati. Vrem sa ajungem la o rata de absorbtie cat mai aproape de 100%", a declarat Silviu Stoica.
In prezent, exista 9 proiecte aprobate in domeniul sistemelor de apa, canalizare si epurare in valoare de 900 de milioane de euro, 15 proiecte in valoarea de 5 milioane de euro pentru protectia naturii si 12 proiecte finalizate pe asistenta tehnica.

Desi este multumit de stadiul proiectelor din cadrul POS Mediu, secretarul de stat din MMDD ne-a declarat ca mai sunt multe de facut printre care accelerarea procesului, dar si de consolidat relatia cu beneficiarii, adica autoritaile locale. "Implementarea proiectelor depinde foarte mult de activitatea de la nivelul autoritatilor locale ", a declarat Silviu Stoica. "Exista, de curand, o mare deschidere a autoritatilor locale fata de acest proces, mai ales ca nu suntem in ipostaza de a nu ne folosi de POS Mediu", a adaugat acesta.

Programul Operational Sectorial (POS)-Mediu este un instrument financiar constituit din fonduri europene cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, la care se adauga cofinantarea nationala de aproximativ 1 miliard de euro. Este unul din cele mai importante programe si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu in general, iar pentru domeniul protectiei naturii in mod special.

Asta in teorie, in realitate este mai mult decat atat, pentru ca reprezinta un ultim ajutor comunitar substantial pentru a ne alinia la standardele europene de mediu si pentru a ne indeplini angajamentele asumate in momentul aderarii. In mod normal, aceasta infuzie de fonduri ar trebui sa asigure dezvoltarea corespunzatoare a infrastructurii de mediu pentru a elimina decalajul dintre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene.

spot_img

Ultimele știri