Slaba gestionare a deșeurilor cauzează până la 1 milion de morți premature anual

Slaba gestionare a deșeurilor cauzează între 400.000 și 1 milion de morți premature anual în țările mai sărace, conform organizației Tearfund. Deșeurile municipale rămân deseori necolectate în țările în curs de dezvoltare și contribuie la răspândirea bolilor.

Slaba gestionare a deșeurilor nu este o problemă nouă, însă creșterea poluării cu plastic vine cu noi provocări. Deșeurile din plastic blochează cursuri de apă și cauzează inundații, care la rândul lor contribuie la răspândirea bolilor transmisibile prin apă. Când oamenii ard deșeurile pentru a scăpa de ele, acestea emit toxine periculoase și contribuie la poluarea aerului, relatează The Guardian.

În fiecare săptămână, echivalentul unui autobuz cu etaj plin cu deșeuri ajunge să fie ars sau aruncat în țările sărace, conform raportului. Când unele plastice se deteriorează, pot elibera substanțe chimice periculoase în mediul înconjurător și se descompun în microplastice, având efecte negative care nu sunt încă bine înțelese și sunt slab documentate în aceste state.

Sir David Attenborough a cerut măsuri urgente din partea companiilor responsabile pentru producerea plasticului, precum și susținere pentru a ajuta statele sărace.

„Este timpul să ne întoarcem atenția către una dintre cele mai presante probleme de astăzi – combaterea crizei poluării cu plastic – nu numai pentru sănătatea planetei noastre, dar și pentru bunăstarea oamenilor din întreaga lume. Acest raport este unul dintre primele care subliniază impactul poluării cu plastic nu doar asupra vieții sălbatice, ci și asupra unor dintre cei mai săraci oameni din lume.”, a declarat Attenborough.

Printre impacturile negative cauzate de poluarea cu plastic în țările mai sărace se numără scăderea stocurilor de pește, pe măsură ce animalele marine ingerează plasticul, și daune asupra agriculturii, în condițiile în care o treime dintre vite și jumătate dintre caprele din țările în curs de dezvoltare au consumat cantități semnificative de plastic, având potențiale consecințe fatale. De asemenea, deșeurile din plastic care ajung pe plaje și în mări alungă turiștii, de care depind multe țări sărace.

Cel puțin 2 miliarde de oameni din întreaga lume nu beneficiază de colectarea deșeurilor, iar acumularea lor contribuie la poluare, în unele cazuri acestea putrezind în apropierea locuințelor oamenilor. Cei care trăiesc lângă deșeuri sunt expuși la un risc de două ori mai mare de diaree, o cauză majoră a deceselor în țările în curs de dezvoltare.

Săptămâna trecută, o mare parte din statele lumii au semnat un acord care limitează exportul deșeurilor din plastic greu de reciclat către țări mai sărace.

Ruth Valerio, de la Tearfund, a declarat că organizația cere celor patru multinaționale care produc cantități imense de ambalaje din plastic – Coca-Cola, Nestlé, PepsiCo și Unilever – să-și asume responsabilitatea pentru produsele lor de-a lungul lanțului de aprovizionare și să ofere soluții pentru gestionarea deșeurilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri