Îmbunătățirea calității solului va fi o strategie pentru adaptarea la schimbările climatice

Solurile sănătoase și de bună calitate duc la recolte mai robuste și stabile și sunt esențiale pentru adaptarea la un climat în schimbare, arată un nou studiu. În China, eforturile adecvate pentru îmbunătățirea calității solului pot reduce cu 20% scăderea producției agricole indusă de schimbările climatice.

Solurile sunt adesea privite doar ca bazine de carbon care răspund schimbărilor climatice și managementului. Cu toate acestea, calitatea solului este crucială atât în ​​ceea ce privește rezistența la schimbările climatice, cât și securitatea alimentară viitoare. Importanța calității solului pentru productivitatea terenurilor și, prin urmare, potențialul de a sechestra carbonul în ecosisteme nu a fost suficient luată în considerare până acum”, spune Christoph Müller de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), coautor al lucrării.

În lucrarea publicată în Nature Climate Change, o echipă de oameni de știință internaționali din China, Marea Britanie și Germania a abordat modul în care interacțiunile dintre calitatea solului – definită drept capacitatea solului de a furniza nutrienți și apă și de a sprijini productivitatea culturilor – și schimbarea climei influențează productivitatea producției alimentare din terenurile cultivate.

Autorul principal, profesorul Mingsheng Fan de la Universitatea de Agricultură din China, explică principalele constatări: „Am descoperit că, în toate culturile și condițiile de mediu, solurile de înaltă calitate au redus sensibilitatea randamentului culturilor la variabilitatea climei, ceea ce duce la randamente mai mari și mai stabile, și îmbunățește producția în condițiile schimbărilor climatice, în comparație cu solurile de calitate scăzută.”

Studiul arată, de asemenea, că îmbunătățirea calității solului va fi o strategie critică pentru adaptarea la schimbările climatice. O mai bună gestionare a solurilor va spori randamentele și ar putea îmbunătăți captarea carbonului, potențialul de reținere a apei și biodiversitatea solului. Acest lucru va fi esențial atunci când vine vorba de hrănirea unei populații în creștere, producția globală de alimente fiind estimată să crească cu până la 60-100% până în 2050, pentru a satisface cererea de alimente proiectată.

Pe același subiect: Mișcarea „Salvează Solul” care atrage atenția cu privire la ritmul accelerat de degradare a terenurilor va ajunge și la București

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri