Guvernul a decis transformarea Icemenerg Bucuresti, filiala a companiei Translectrica (TEL), in primul institut de cercetare in energie din Romania, arata Mediafax. Proiectul a fost initiat in 2008 si va asigura in continuare statului posibilitatea vanzarii unor active detinute de societate, inclusiv terenurile.
Decizia a fost luata de Guvern printr-o hotarare prin care se infiinteaza Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie Icemenerg Bucuresti, aflat in coordonarea Ministerului Economiei, prin reorganizarea societatii Icemenerg din cadrul companiei de transport al energiei electrice Transelectrica, filiala care se desfiinteaza.
Institutul va avea un capital social de 1,08 milioane lei si va avea ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea in domeniul energiei.
De asemenea, Icemenerg va putea elabora studii de politici energetice pentru Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in contextul ”manifestarii unor presiuni fara precedent asupra sectorului energetic precum schimbarile climatice, scumpirea petrolului, protectia mediului inconjurator”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Guvernul a renuntat la privatizarea filialei Transelectrica
Personalul Institutului va fi preluat prin transfer de la filiala, iar noul contract colectiv de munca va fi negociat si inregistrat in termen de 90 zile.
Documentul include insa si un paragraf distinct in care Ministerul Economiei, initiatorul hotararii, asigura Guvernul ca, in cazul transformarii in institut national de cercetare–dezvoltare, ”ramane in continuare posibilitatea valorificarii prin vanzare a activelor neutilizate”.
Patrimoniul Icemenerg, evaluat la 18,68 milioane lei, include si patru terenuri, in Bucuresti si Craiova, in suprafata totala de 44.180 metri patrati, cu o valoare contabila de 2,84 milioane lei.
In urma cu patru ani, Icemenerg, alaturi de alte doua filiale ale Transelectrica, a fost propus pentru privatizare. Ulterior, in 2008, s-a renuntat la privatizarea Icemenerg, fiind preferata solutia de transformare a societatii in institut national coordonat de Ministerul Economiei.
Guvernul considera ca infiintarea institutului national Icemenerg este necesara intrucat in Romania nu exista un astfel de institut de cercetare-dezvoltare dedicat energiei.
In perioada 2001-2003, Icemenerg a functionat ca institut national in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor. Icemenerg a avut anul trecut o cifra de afaceri de 9,3 milioane de lei si un profit net de 1,16 milioane de lei.