Iaurtul se produce curat

Responsabilitatea unei companii nu se opreste la poarta ei, au gandit cei de la Danone cand au inceput sa caute solutii pentru reducerea amprentei
de carbon. De aceea, investitiile in tehnologii curate au fost dublate de un dialog permanent cu partenerii de business. Reprezentantii Danone
au explicat, pentru „Green Report”, care sunt exigentele si efectele unei politici verzi in dezvoltarea durabila a celui mai mare producator de iaurturi
din lume.

Text de Raluca Petrescu

De pe un panou din fabrica Danone Romania, orice angajat sau vizitator poate afla cu cat a fost redus consumul energetic al activitatilor in 2009 fata de anul precedent si care este targetul pentru anul in curs. Potrivit schemei, anul acesta Danone trebuie sa-si reduca impactul asupra mediului cu 5%. „Procentul creste de la an la an, dar la un moment dat nu va mai fi posibil de atins si vom compensa prin actiuni de protectie a mediului”, explica Cristian Zecheru, Environmental Manager la Danone.

Obiectivul este o cerinta a Grupului Danone si reprezinta o directie strategica, inclusa in analiza financiara, in toate cele 120 de tari unde exista fabrici Danone. Practic, de la an la an, echipa din Romania trebuie sa identifice solutii pentru a reduce energia – gaze, curent si apa, precum si cantitatile de deseuri. Anul trecut, fabrica a generat cu 33% mai putine deseuri fata de 2008, prin gandirea unui ambalaj mai usor. In plus, toate deseurile din fabrica sunt colectate selectiv, iar cele toxice sunt incinerate. Ca dovada, 14 tone de carton si 500-700 de kg de folie de aluminiu pleaca lunar din curtea fabricii Danone spre centrele de reciclat. De altfel, sediul Danone este impanzit cu stickere prin care angajatilor li se recomanda sa colecteze selectiv deseurile, sa stinga lumina cand ies din camera si sa foloseasca responsabil apa. Pana si la lift, ei sunt incurajati sa foloseasca scarile. Cei de la Danone au chiar si o Zi a Mediului proprie, pe care o sarbatoresc impreuna cu diversi invitati plantand copaci.

Lucrurile ar putea sta si mai bine, cred reprezentantii companiei. „Una dintre probleme ar fi ca in Romania nu exista inca o infrastructura pentru managementul deseurilor, nu s-au dezvoltat marii recuperatori de ambalaje. In plus, in productie exista pierderi (materiale organice) care la unele fabrici din strainatate sunt folosite la producerea biogazului, a ener giei ce se foloseste ulterior in fabrica. Aici nu exista locuri in care sa ducem aceste materiale”, explica Iolanda Prunache, Quality Assurance, Food Safety & Environment Manager.

Inverzire prin retehnologizare

Chiar daca multe dintre masurile care ar putea creste eficienta energetica a fabricii nu pot fi pentru moment implementate, exista mereu si solutii la indemana. Toate sursele de lumina sunt economice, iar in 2009 toate boilerele din fabrica au fost inlocuite cu unele eficiente energetic, iar instalatiile au fost izolate. Si tehnologia de productie a suferit modificari. „Noi incalzim laptele folosind energie, apoi il racim folosind iar energie care se pierde. Pentru a reduce aceste pierderi am achizitionat pasteurizatoare speciale prin care laptele face un transfer termic”, spune Iolanda Prunache.

Singura fabrica Danone din Romania se afla in Bucuresti si este centrul unor operatiuni de transport derulate intre procesatori, fermieri si distribuitori din toata tara. Dintr-o directiva a grupului, toate masinile din parcul auto al companiei sunt Euro 5 si folosesc combustibil diesel, iar angajatilor li se recomanda sa opteze, la achizitionare, pentru vehicule Euro 4. De asemenea, rutele de transport au fost refacute, pentru a reduce cat mai mult consumul de carburanti si cantitatea de emisii. „Responsabilitatea companiei nu se opreste la poarta fabricii. Sunt mii de oameni implicati, parteneri, gospodarii in care noi cream un lant. Pe tot acest lant noi avem o responsabilitate”, arata Bogdan Ioachim, Corporate Affairs la departamentul de Nutritie si director pentru Europa de Sud – Est. Potrivit acestuia, efectul este dublu: pe de-o parte, compania reduce amprenta de carbon si impactul activitatii asupra mediului, pe de alta parte consuma mai putin si reduce cheltuielile.

Cea mai mare investitie facuta de Danone a fost in construirea unei statii de epurare care a costat, in 2005, doua milioane de euro. Complet echipata si controlata electronic, statia filtreaza resturile organice rezultate in procesul de productie. Din pacate insa, in lipsa unei statii de epurare municipale, apa tratata ajunge apoi in sistemul de canalizare al orasului, laolalta cu apele contaminate ale Capitalei.

Fermele, la egalitate ca impact

Una dintre problemele de mediu ale industriei de alimente lactate este cea a deseurilor provenite de la ferme. Potrivit reprezentantilor Danone, activitatea fermelor reprezinta circa 50-55% din impactul industriei de productie a lactatelor, dar problema ar putea fi diminuata prin tratarea deseurilor si transformarea lor in biogaz. Si aici insa, in Romania nu exista insa infrastructura si nici interes.

„Desi nu avem fermele noastre si nu suntem proprietari, ne implicam in activitatea fermierilor, oferindu-le consultanta. Ii incurajam sa aleaga vacile pe criteriu de productivitate, le facem recomandari de alimentatie”, mai spune Iolanda Prunache. Potrivit acesteia, nu e prea simplu sa intri in „clubul” fermierilor ce furnizeaza lapte pentru Danone. Alegerea furnizorilor se face pe baza unei grile de evaluare ce contine intrebari legate de pozitia fermei fata de cea mai apropiata groapa de gunoi sau o zona industriala si informatii despre conditiile tehnice. Exista responsabili regionali care merg in permanenta la ferme, iar in laboratorul fabricii se fac zilnic 1.200 de analize.

„Stiu de unde e laptele, cireasa pentru iaurt, zaharul, prin ce instalatie a trecut laptele, cine a spalat-o si cand”, glumeste Iolanda Prunache.

Articolul "Iaurtul se produce curat" a aparut in numarul de iunie al revistei Green Report, disponibila pe www.green-report.ro in format pdf si poate fi rasfoita online.
 

spot_img

Ultimele știri