HP a lansat o editie limitata a ghidului de buzunar “IT eco pentru incepatori”, o introducere menita sa incurajeze organizatiile sa treaca in sfera verde. Ghidul intentioneaza sa ofere oricui, din randul managerilor pana la angajatii responsabili, cateva idei simple si clare despre cum pot contribui la reducerea impactului sistemelor IT asupra mediului si cum sa utilizeze beneficiile acestuia pentru a diminua efectele negative asupra mediului si a schimbarilor climatice din lume.
Realizat pe baza unei cercetari si analize independente realizate de firma Freeform Dynamics, ghidul ofera indrumare celor care doresc sa inceapa ecologizarea in organizatii. Studiile recente au dezvaluit ca in timp ce doar 1 din 10 companii din Europa are o strategie eco bine definita, atitudinea angajatilor fata de mediu depaseste cu mult interesul companiilor pentru domeniul ecologiei.
Ghidul contureaza o serie de actiuni de ecologie clasificate pe diferite niveluri de costuri si complexitate a implementarii. Acestea pot varia de la cele cu efecte rapide cum ar fi activarea functiei de standby, pana la cea de print-on-demand, sustinand totodata mentinerea unei eficiente maxime a centrelor de date si a altor procese de business.
“Organizatiile pot urma cativa pasi simpli pentru a reduce consumul de energie, numarul de imprimante si prin organizarea unor intalniri web si video pentru a diminua consumul de energie implicat de transport,“ a declarat David Tebbutt, Freeform Dynamics. “Avem o serie de idei interesante pentru reducerea consumului de energie. O companie utilizeaza chiar excesul de caldura generata de centrele de date pentru a incalzi strandul local.”
IT-ul este responsabil pentru aproximativ doua procente din efectele de sera, dar poate juca un rol important in reducerea celorlalte 98 de procente. De exemplu, HP utilizeaza frecvent propria sa tehnologie de video-conferinte in procesele interne de lucru. Compania intentioneaza sa isi mareasca de patru ori numarul de studiouri HP Halo Collaboration din sediile sale in 2009, vizand astfel reducerea cu mai bine de 20,000 de calatorii si cateva milioane de USD economisiti anual din costurile de calatorii. Un alt exemplu care poate servi ca inspiratie este sistemul inteligent de irigatii folosit de studentii din Australia in timpul secetei din 2007, pentru a masura umiditatea solului, resursele de apa, viteza vantului, cantitatea de precipitatii si temperatura, asigurandu-se astfel ca recoltele primesc suficienta apa.
“Exista multe solutii pentru reducerea efectelor de sera,” a comentat Zoe McMahon, HP, care s-a implicat in realizarea acestui ghid. “IT-ul ne permite sa facem mai multe lucruri si poate fi responsabil pentru reducerea efectelor de sera cu jumatatate din cele 20% preconizate pentru 2020 de Uniunea Europeana. Speram ca acest ghid ii va ajuta pe oameni sa vada IT-ul si din aceasta perspectiva”, a mai spus McMahon.