Hovercraft depoluator, cu contributie romaneasca

Furnizorul roman de produse si servicii de protectie a mediului Terra Mediu este partener european in proiectul HoverSpill si  dezvolta in colaborare cu sapte parteneri internationali primul hovercraft destinat curatarii zonelor afectate de poluare cu hidrocarburi – HoverSpill.

In momentul de fata, vehiculul anfibie se afla in stadiul dezvoltarii de prototip, iar versiunea de serie ar putea fi livrata pe piata incepand cu anul viitor.

“Este vorba de un vehicul tip hovercraft care se poate deplasa atat pe uscat, cat si pe apa, cu viteza de pina la 40km/h. Noutatea consta in faptul ca masinaria este inzestrata cu tehnologii inovative de depoluare si decontaminare a suprafetelor afectate. Spre deosebire de utilajele conventionale de poluare, HoverSpill are avantajul de a patrunde in zone cu acces dificil. Obiectivul principal al sistemului HoverSpill este dezvoltarea unei proceduri inovatoare pentru situatii de urgenta de deversare de petrol, cu rapiditate si eficienta”, a declarat pentru Green Report directorul general al Terra Mediu, Paul Dogaru.

Posibile teste in Delta

Vehiculul, care va fi propulsat de un motor diesel adaptat de inginerii de la Centrul de Cercetare Fiat, masoara doi metri latime si sase metri lungime si este conceput special pentru a fi usor de transportat si pentru acces facil.Separarea hidrocarburilor se face in doua etape: colectare din apa se face cu un skimmer performant dupa care are loc o a doua etapa intr-un separator de tip ciclon care se afla in dotarea HoverSpill-ului. HoverSpill functioneaza de asemenea si ca generator de current electric cu posibilitatea de a conecta alte echipamente folosite in interventii de depoluare.

“HoverSpill este proiectat in principal sa opereze in zonele tranzitorii dintre perimetrele terestre si cele maritime, acolo unde sunt bancuri de nisip, zone cu acces dificil”, a spus reprezentantul Terra Mediu.

In prima faza, cele opt firme participante la proiect, au in vedere finalizarea a doua astfel de prototipuri, primul urmand sa fie testat in Franta.

Dogaru a spus ca al doilea prototip are mari sanse sa fie testat in Delta Dunarii, unde se va crea un scenariu de poluare cu hidrocarburi. Proiectul HoverSpill presupune finalizarea a doua prototipuri. Primele teste vor fi facute in mai 2012 in Italia – zona Genova, urmand a fi facute teste in Franta si Romania.

 


ISU, potential client

Principalii clienti vizati de noul proiect sunt firmele de transport maritim si fluvial, santierele navale, porturi, operatori care ofera servicii de depoluare, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta etc.

“Cea mai mare parte a poluarii, in cazul unei deversari cu petrol, are un impact puternic pe coaste, plaje si bancuri de nisip. Daca poluarea are loc in largul marii, de obicei navele nu ajung in scurt timp la locatie sa imprejmuiasca pata, care se extinde rapid. Mai mult, uleiul ajunge in acele zone care nu pot fi accesate usor de catre vehiculele traditionale/nave nici pe uscat, nici pe mare din cauza lipsei de adancime a apei sau datorita terenului noroios”, spune Dogaru.

Vehicul va costa in jur 200.000 de euro

In proiectul HoverSpill sunt implicate opt firme si institutii, respectiv Innova SpA (Italia), Soa Anfibi (Italia), Cedre (Franta), Ylec Consultants (Franta), Terra Mediu (Romania), Hovertech (Marea Britanie), Universitatea din Padova, Institutul de Inginerie Mecanica (Italia) si Centrul de Cercetare Fiat (Italia).

Contributia partii romane la acest proiect consta in studii asupra poluarii accidentale, definirea procedurilor de interventie, a scenariilor de poluare si testarea tehnologiilor.

Un pret estimativ al vehiculuilui pe piata ar putea fi de aproximativ 200.000 de euro, insa pretul va tine costurile de implementare ale priectului.

In ceea ce priveste potentialii clienti, acestia au spus ca acest tip de vehicul este binevenit, mai ales in conditiile in care in ultima perioada accidentele de poluare sunt din ce in ce mai frecvente. Astfel, potentialii cumparatori astepta prezentarea noului proiect "in carne si oase" si ofertele de pret.

Gabriel Botezatu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri