Invaziile lacustelor sunt cauzate de cresterea secretiei de serotonina, afirma cercetatori de la universitatile Oxford, Cambridge si Sydney, informeaza BBC. Lacustele sunt de obicei creaturi solitare si pasnice, insa periodic se aduna in grupuri mari si distrug recolte intregi.
Monitorizand insectele in laborator, cercetatorii au descoperit ca inainte de a deveni agresive, cantitatea de serotonina din corpul lacustelor creste de 3 ori mai mare decat normala.
„De 90 de ani oamenii de stiinta se lupta cu intrebarea care este cauza transformarii comportamentului lacustelor, de la Jekyll la Hyde”, a explicat Michael Anstey, de la Universitatea Oxford. „Nimeni nu descoperise pana acum ce schimbari anume din sistemul nervos al lacustelor le transformau in monstri”, a mai adaugat acesta.
Cercetatorii spun ca vor putea folosi descoperirea pentru a dezvolta inhibitori de serotonina pentru ca lacustele sa nu mai iasa din faza lor solitara.
In cea mai mare parte din timp insectele sunt intr-o dispozitie solitara si non-agresiva. Cand hrana este rara insa, lacustele se aduna si intra intr-o faza foarte agresiva.
Inainte de invazie, lacustele sufera trasnformari fizice importante, corpul devine mai inchis la culoare si li se dezvolta muschii corpului.
Invaziile lacustelor devasteaza anual 20% din suprafata cultivata a globului, in mod special in Africa si China.