HG-ul privind sistemul garanție-depozit, pus în dezbatere publică până la 27 septembrie

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-depozit va fi pus în dezbatere publică până la 27 septembrie, a anunțat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, la conferința Green Report „Circular Waste – Provocări și soluții în sistemul garanție-depozit”.

de unică folosință garanției sticlă
Foto: environmentjournal.online

Potrivit legislației, sistemul de garanție-depozit trebuie implementat în România până la 1 ianuarie 2021.

Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare.

„Speranța mea e ca până pe 27 septembrie vom putea să publicăm în consultare publică proiectul de HG. În ultima perioadă am accelerat consultările. Colegii mei din minister se întâlnesc zilnic pentru a mă asigura cu tratează cu prioritate acest subiect. Am organizat un grup de lucru cu experți de la toate direcțiile ministerului, pentru că avem nu numai cei de la Direcția Deșeuri, ci și de expertiză juridică și economică”, a declarat Mircea Fechet.

Fechet a spus că la redactarea proiectului de HG au fost luate în considerare exemple de bună practică din alte țări europene astfel încât să există o mai bună reglementare a modalității în care sistemul va fi pus în practică.

 

Acesta a precizat că pe lângă redactarea HG-ului privind sistemul garanție-depozit, autoritățile vor trebui să modifice inclusiv legislația primară întrucât actul normativ va afecta inclusiv legea deșeurilor, legislația privind ambalajele, codul fiscal, legile privind organizarea societăților comerciale.

În acest sens, potrivit oficialului, ministerul Mediului a încheiat un acord cu Universitatea Titu Maiorescu prin care profesorii specialiști în drept administrativ ai instituției de învățământ asistă ministerul la elaboarea HG-ului.

„Nu mai este mult timp până la 1 ianuarie, dată până la care trebuie publicat în Monitorul Oficial. Dacă scădem perioada de consultare publică, durata medie de obținere a avizelor, vom constata că deja discutăm de un termen de câteva săptămâni”, a mai spus Fechet.

Referitor la entitatea care va gestiona acest sistem, secretarul de stat a spus că aceasta nu va fi generetoare de profit, în condițiile în care costul va fi suportat de consumatori.

„În condițiile în care cetățeanul va suporta prețul, să îl pui să suporte și marja de profit, iese din disuție. Entitatea respectivă va fi o fundație sau ceva asemănător, oricum altceva decât o societate comercială pe acțiuni sau cu răspundere limitată. Funcționalitatea sistemului nu va depinde de forma juridică pe care o va lua entitatea care va gestiona activitatea, ci de alte lucruri”, a explicat Mircea Fechet.

Citește și:

96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie-depozit

USR a prezentat raportul unui sistem național de garanție-depozit pentru ambalaje

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri