Coface anticipează o volatilitate ridicată a prețului energiei electrice pe viitor

Potrivit unui studiu recent realizat de Coface, criza COVID-19 a avut un impact negativ asupra dezvoltării globale a energiei regenerabile pe termen scurt, iar provocările se vor păstra pe termen mediu și lung.

Segmentul de energie regenerabilă s-a consolidat accelerat în ultimii 20 de ani, în special în ceea ce privește generarea de energie electrică, câștigând cotă de piață mai mare în raport cu sursele tradiționale de energie precum cărbunele, petrolul și energia nucleară.

Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra acestui segment din sectorului energetic, deoarece pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare și disponibilitatea forței de muncă. Accesul la finanțare a fost, de asemenea, afectat puternic. Aceste tendințe recente au influențat proiectele care fuseseră deja aprobate, precum și alte proiecte în curs de desfășurare.

Cererea scăzută și supraoferta pe durata carantinei din întreaga lume au împins prețurile energiei electrice pe teritoriu negativ. În consecință, utilitățile care folosesc în principal sursele tradiționale de energie se confruntă cu o „realitate nouă”.

Potrivit raportului, se așteaptă ca alte sectoare să folosească tot mai mult energii regenerabile, în special sectoarele chimice sau metalele, ale căror activități le fac poluatori majori care trebuie să respecte reglementări mai stricte. Aceste sectoare trebuie, de asemenea, să se adapteze la atitudinea vehementă a publicului față de poluare și la posibilitatea de creștere a numărului de acțiuni în justiție.

Cele mai importante date din raport

 Energia regenerabilă a luat avânt în ultimii ani, crescând de la 21,8% din capacitatea electrică totală instalată la nivel mondial în 2000 la 34,7% în 2019.
 Un efect secundar al pandemiei COVID-19 este că se așteaptă ca emisiile globale de CO2 să scadă cu aproximativ 8% față de anul anterior (YoY) în 2020, până la nivelul la care erau acum un deceniu.
 China este un producător major de energie regenerabilă și un lider global în tranziția energetică.
 În America Latină, integrarea surselor regenerabile de energie în rețea nu mai este opțională.
 Pentru lanțurile de aprovizionare, pandemia COVID-19 a limitat utilizarea surselor regenerabile de energie și va determina scăderea în suplimentarea capacităților cu 13% în 2020, după zece ani de creștere constantă.
 Se anticipează o volatilitate ridicată a prețului energiei electrice pe viitor
 Sectoarele chimic, metale, hârtie, lemn și TIC vor fi cei mai mari utilizatori de energie regenerabilă.

Dezvoltarea energiei regenerabile nu mai este o opțiune
Conform raportului, în contextul pandemiei de COVID-19, integrarea surselor regenerabile de energie în rețeaua electrică nu mai este opțională pentru guvernele din întreaga lume, atât în economiile avansate, cât și în cele emergente, în ciuda provocărilor actuale. Acesta este cazul în America Latină, unde hidroenergia a fost din punct de vedere istoric cea mai mare sursă de energie regenerabilă și unde dezvoltarea proiectelor solare și eoliene accelerează
datorită eficienței costurilor.

China este un producător major de energie regenerabilă și un lider global în procesul de tranziție energetică. De la începutul secolului 21, energia regenerabilă a câștigat o poziție semnificativă în mixul global de energie electrică. Potrivit cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), adoptarea resurselor regenerabile a beneficiat de un avânt semnificativ, crescând de la 21,8% din capacitatea totală instalată la nivel mondial în 2000 la 34,7% în 2019, în principal datorită consensului global că o economie bazată pe carbon este nesustenabilă. Acest
lucru este susținut de legătura dintre consumul de energie și schimbările climatice.

Mai mult, spune Coface, disponibilitatea și rezervele de combustibili fosili sunt limitate, iar volatilitatea prețurilor lor poate contribui la creșterea incertitudinilor din piață.

De asemenea, a existat o schimbare notabilă în mixul de energie regenerabilă. În timp ce în 2000 hidroenergia reprezenta 93% din capacitatea totală regenerabilă globală, acest raport a scăzut la 47% în 2019, alte surse, în special solare și eoliene, câștigând teren.

În timp ce proiectele de infrastructură de energie regenerabilă au fost în creştere de la începutul anilor 2000 şi se pregăteau pentru încă un an de creştere constantă în 2020, şocul COVID-19 a transformat aşteptările.

Dezvoltarea energiei regenerabile: se întrevăd numeroase provocări

Potrivit IEA, pandemia COVID-19 a limitat ceea ce a reprezentat o creştere constantă a surselor regenerabile de energie, iar suplimentările de capacitate electrică sunt de aşteptat să scadă cu 13% în 2020, după zece ani de creştere constantă. Cu toate acestea, este probabil ca 2021 să înregistreze o revenire, cu o creştere de 17%, în principal datorită proiectelor întârziate care revin online, consideră analiştii.

Scăderea din 2020 a noilor capacităţi regenerabile se va resimţi cel mai puternic în Europa, din cauza restricţiilor stricte din mai multe ţări şi a apetitului pentru licitaţii mai mic din partea investitorilor. În iulie, studiul Bloomberg New Energy Finance (BNEF) a menţionat că, în primul semestru al anului 2020, investiţiile în decizia finală eoliană offshore au crescut cu 319% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, împingând investiţiile globale din surse regenerabile de energie să crească cu 5%.

„Cu toate acestea, energia solară şi eoliană, care reprezintă cea mai mare parte a capacităţii regenerabile din Europa, au scăzut cu 12% şi, respectiv, cu 21%. Proiectele eoliene offshore au fost mai mari, deoarece costurile lor au scăzut continuu începând cu 2012, iar dezvoltatorii se grăbeau să beneficieze de subvenţii chineze care urmează să se încheie în 2021”, spun analiştii.

Mai mult, restricţiile din întreaga lume au condus la întreruperea lanţurilor de aprovizionare, deoarece multe fabrici au fost închise din motive de siguranţă, în special în China, un actor global esenţial în generarea de energie regenerabilă, unde restricţiile au dus la întreruperea întregului lanţ valoric global. S-a resimţit şi lipsa forţei de muncă, deoarece multe ţări şi-au închis frontierele pentru muncitorii străini.

„Ne aşteptăm ca aceste penurii să se disipeze treptat spre sfârşitul anului, pe măsură ce fabricile continuă să se redeschidă. Cu toate acestea, impactul negativ va fi resimţit până la sfârşitul anului”, adaugă ei.

Lipsa producerii continue de energie electrică din sursele regenerabile de energie, în special atunci când cererea este mai mare, are un impact asupra rentabilităţii utilităţilor. Acest lucru a determinat companiile din întreaga lume să propună integrarea stocării în baterii pentru a aplatiza oferta şi a răspunde cererii.

Bateriile ar putea schimba jocul, aşa cum se întâmplă deja în industria auto, odată cu dezvoltarea vehiculelor electrice şi hibride plug-in. Unul dintre motivele acestei adoptări pe scară largă este dat de costul bateriilor care va scădea probabil în următorul deceniu, deoarece tot mai multe companii dezvoltă propria ofertă economică în acest sens. Bateriile vor fi integrate în reţelele de utilităţi pentru a le ajuta să echilibreze intermitenţele de energie”, spun specialiştii.

Se asemenea, se estimează că sectoarele chimice, metale, hârtia, lemn şi TIC vor fi cei mai mari utilizatori de energie regenerabilă.

Citeşte şi:

Europarlamentarii au votat pentru finanțarea gazului natural

Primele panouri solare încep să se strice și nu prea există variante pentru reciclare

spot_img

Ultimele știri