Hai la vânătoare, în Pădurea Băneasa! Cu voie de la autorități. Partea I

De ani de zile, de când o parte din pădurea bunicii sale i-a fost retrocedată, Raluca Calimachi duce fără folos o luptă cu autoritățile statului și cu o lege absurdă pentru a opri sau măcar a avea un oarecare control asupra vânătorii pe propria proprietate. 

Partea a doua poate fi citită aici: Hai la vânătoare, în Pădurea Băneasa! Braconaj cu autor necunoscut. Partea a II-a Partea a treia a articolului despre vânătoarea în Pădurea Băneasa va fi publicată  în zilele următoare. 

Am pornit cu Raluca Calimachi prin pădurea Băneasa, într-o după-amiază. Femeia spune că pentru cele aproape 300 de hectare de pădure din cele 600 pe care le deținea bunica sa are numai obligații, nu și drepturi. „Eu trebuie să plătesc taxe, să fac curățenie, să las pe oricine în pădure”, povestește ea.

Callimachi, o veche familie cu rădăcini în Orhei, Republica Moldova, a dat câțiva dintre principii Moldovei încă de la 1700 și ceva. Numele este unul grecizat din perioada fanariotă.

În pădure, ne-am intersectat în mai multe rânduri cu oameni ieșiți la plimbare pentru aer curat sau cu bicicliști pedalând cu viteză pe alei. Sunt destui care vin să își plimbe câinii în pădure și de două ori pe zi. Raluca Calimachi, fire sportivă și iubitoare de activități în aer liber, la rândul ei, vrea ca oamenii să vină în pădure și să beneficieze de aer curat, de natură. Îmi arată câteva dintre bannerele pe care le-a montat.

„Bine ați venit în pădurea familiei Calimachi!”, scrie pe afișele galbene, menite să atragă atenția drumeților. Chiar și bannerele au fost însă vandalizate – tăiate, inscripționate cu mesaje. „O să arzi în iad”, „pădurea poporului” și alte asemenea au fost transmise de binevoitori.

Mai mult decât atât pe multe site-uri ce promovează sportul sau mișcarea în aer liber, precum și site-urile de turism, Pădurea Băneasa este un loc în care oamenii sunt invitați să ia parte la activități. Nicăieri drumeții nu sunt atenționați că odată ce au părăsit secțiunea de pădure aflată în Municipiului București, se pot întâlni cu vânătorii.

„Nu vreau un mort la mine în pădure!”

Cu toate că proprietarii sunt deschiși și invită oamenii în pădure, vânătoarea în Pădurea Băneasa este la liber, fără niciun fel de anunț prealabil. Raluca Calimachi este „în război” cu asociația care gestionează Fondul de Vânătoare Lunca București din 2020. „Este foarte periculos ce fac aici. Eu nu vrea să mă trezesc cu un mort la mine în pădure”, spune femeia, care a trimis deja zeci de petiții către autoritățile statului. Chiar și ea ar putea fi împușcată în propria pădure. Nimeni nu poate face nimic, atâta vreme cât Legea vânătorii permite. Animalele sau „fauna de interes cinegetic”, așa cum le numește legea, sunt resurse naturale regenerabile, bun public de interes național și internațional.

În fața legii vânătorii, dreptul la proprietate pălește. „Pădurea nu este recunoscută ca proprietate. Mai bine ne retrocedau în altă parte decât aici. Își bat joc de noi”, spune Raluca Calimachi, subliniind că atât mama sa, cât și fiul său ar vrea să vândă pădurea ca să scape de povară. „Încerc să apăr animalele de aici. Am avut două oferte de vânzare, dar le-am refuzat”, arată proprietara, spunând că pădurea înseamnă mult mai mult pentru ea.

Calimachi spune însă că nici măcar nu cunoaște zilele sau orele la care vânătorii intră în pădure pentru că, potrivit legii, asociația care gestionează fondul de vânătoare nu este obligată să o anunțe. De multe ori seara umblă prin pădure și îi pândește pe vânători. Atunci sună la 112, fiind că nu are curaj să ceară socoteală bărbaților înarmați. „Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare”, spune legea vânătorii și este cam singurul drept pe care proprietarul de pădure îl are.

A existat un moment în care și 18 vânători au fost în pădure în același timp. Vânătoare la goarnă, de la 8 la 14. În acest timp, proprietara pădurii nu a știut nimic, iar locuitorii din zonă se plimbau liniștiți prin pădure.

Contactați de Green Report, reprezentanții Ministerului Mediului susțin că „legislația în vigoare în domeniul cinegetic nu stabilește pentru vreo instituție obligația de a <<anunța public cetățenii ieșiți la plimbare/activități sportive că în pădure se trage cu arme de foc>>, însă responsabilitatea pentru modul în care se desfășoară acțiunile de vânătoare revine organizatorului acestora și participanților la vânătoare.

Pentru conduita cetățenilor care ies la plimbare sau desfășoară anumite activități sportive în pădure astfel încât să evite eventuale pericole, aceștia trebuie să cunoască și să respecte prevederile art. 54 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, Republicată”, mai arată Ministerul.

Ceea ce spune însă legea este că acesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale. În plus, accesul public cu bicicleta în pădure este permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile şi pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure şi cu respectarea condiţiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.

„Vânătoarea are temei legal”

Calimachi a trimis probabil zeci de petiții și a făcut zeci de reclamații la toate instituțiile statului. Toți ridică din umeri – „legea permite”.

Punctul cel mai atractiv pentru vânători este o poieniță în care animalele se adună dimineața devreme sau seara. Aici vin și oamenii cu puștile pregătite. Pun porumb pentru a atrage animalele și le împușcă de la distanță. Sportivii cu arma în mână nu au curajul să vâneze printre copaci, unde ar fi periculos și pentru ei. La porumb vin atât mistreții, cât și căpriorii.

 

Semnați petiția STOP vânătorii în Pădurea Băneasa!

Pe parcursul ultimilor câțiva ani, Calimachi a trimis petiții către mai toate instituțiile statului abilitate și a încercat să atragă atenția asupra pericolului la care sunt expuși oameni și animale. Pentru că autoritățile au fost în general surde și mute la orice demers, proprietara a încercat să facă un canton și chiar o crescătorie în poiană astfel încât să împiedice vânătoarea. Aici s-a lovit de alte legi absurde. Pentru o colibă de vânător sau câțiva pari și o plasă, Primăria Voluntari îi cere proprietarei PUZ. Calimachi ar fi vrut să aducă în crescătorie mai multe exemplare de cerb comun, cerb lopătar, căprior sau mistreț.

Neputând să își apere pădurea, proprietara a recurs inclusiv la tactici de guerilă: a săpat șanțuri la marginea poieniței pentru a-i împiedica măcar pe vânători să mai intre cu mașinile.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este prin lege administrator, adică autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare și asigură administrarea faunei cinegetice. „(…), acțiunile de vânătoare în Pădurea Băneasa au temei legal și se desfășoară cu repectarea prevederilor Legii nr. 407/2006 a vânătorii și protecției fondului cinegetic și a actelor normative subsecvente acesteia”, au răspuns reprezentanții Ministerului în adresa către Green Report.

Câinii hoinari se împușcă, fără sancțiune

Mulți dintre cei care ies la plimbare în pădure merg însoțiți de câinii lor. Fiind spațiul liber, evident că eliberează animalele din lesă și le lasă să alerge. Asta fără să cunoască  prevederile art. 19 (3) din aceeași Legea a vânătorii:

„Pisicile hoinare și câinii sălbăticiți sau hoinari găsiți pe suprafețele productive ale fondurilor cinegetice se capturează sau se împușcă fără restricții și fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu poate fi sancționată”.

Cum decide însă un vânător că un câine este hoinar? În 2019, într-o pădure de lângă Timișoara în 2019, un om de afaceri din Timiş a împuşcat mortal un câine în timp ce patrupedul se afla la plimbare împreună cu stăpâna lui, considerându-l hoinar. Proprietara câinelui, Dorothea Iordănescu, a anunţat la acel moment poliţia, iar oamenii legii l-au identificat pe vânător. Era vorba Dan Haidău, patronul firmei DK Imobiliare SRL Moşniţa, care avea autorizaţie pentru a vâna în acel loc, la data şi ora producerii incidentului, după cum a relatat la acea vreme Adevărul.

Următorul episod al acestei investigații „Hai la vânătoare, în Pădurea Băneasa! Braconaj cu autor necunoscut Partea a II-a” va fi publicat în zilele următoare. 

Pe subiectul legii vânătorii:

Biodiversitatea, în pericol! Președintele a promulgat Legea vânătorii care atribuie cote de păsări pentru fiecare vânător pe zi 

Senatori cu pușca în mână: Păsările și urșii rămân în bătaia focului

Dan Hulea(SOR): Avem nevoie de studii științifice privind productivitatea și mortalitatea anumitor specii de păsări în baza cărora să atribuim cote de vânătoare

USR a atacat această lege la Curtea Constituțională, însă fără succes: CCR a decis că Legea care stabilește cote zilnice de vânătoare pentru păsări e constituțională. Președintele poate cere reexaminarea

Parlamentarii au adoptat cotele zilnice de vânătoare pentru păsări. Inițiator: „Vă mulțumesc în numele vânătorilor că ne-ați dat ocazia să ne îndeplinim obligația legală”

spot_img

Ultimele știri